– No, I don't want to pay in kroner!

– Do you want to pay in euros or norwegian kroner? er spørsmålet du sikkert har hørt hundre ganger før når du har feriert i utlandet. Men hva er det riktige svaret?

I en ideell verden hadde det ikke spilt noen rolle hva du valgte. Men det riktige svaret, om du ikke vil kaste penger ut av vinduet, er lokal valuta. Alltid. Også i Norden.

Alltid velg lokalt

Når du velger lokal valuta, enten det er euro, dollar eller cubanske pesos, veksler Visa og MasterCard for deg. De har den beste vekslingskursen på markedet. Banken vil alltid legge på et valutapåslag på 1,75 %, men likevel lønner det seg å betale i lokal valuta. Derfor oppfordrer også Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) nordmenn på reisefot til å droppe de norske kronene.

Derfor er det dyrere å betale i norske kroner

Velger du å betale i norske kroner, er det restauranten eller butikken du handler i som bestemmer vekslingskursen. Noen spekulerer i dette, i tillegg til at de vil sikre seg mot valutatap. Da drar de gjerne på litt og setter et høyt påslag, slik at de tjener noen ekstra kroner på kjøpet. Vær obs på det, for ofte kan du få spørsmålet «Want to pay in norwegian kroner?», som om det er det eneste valget du har. Det er det ikke.

Den enkle huskeregelen du ikke glemmer

Du har kanskje stått der, og visst at det ene valget er smartere enn det andre, men ikke klart å komme på hvilket? Neste gang husker du det. Du pleier sikkert å ta ut litt kontanter når du er på tur. Se for deg at du skal betale for en flaske vann på en kiosk i Spania. Ville du lagt norske kroner på disken da? Nei, så hvorfor skal du gjøre det når du drar kortet?

Tenk som om du skulle betalt cash, og gjør det samme med kortet. Ergo, velg lokal valuta – alltid. Enkelt og greit.

Har du ikke kredittkort fra SpareBank 1 ennå? Bestill det i dag

Bestill kredittkort