Trenden har snudd: I år bruker vi skattepengene annerledes

Skatteoppgjøret starter denne uka, og vi har funnet ut hva folk flest vil bruke pengene til. – Trenden viser seg ganske annerledes i år enn i fjor, forteller privatøkonom Endre Jo Reite.

Vi gjorde nylig en undersøkelse blant kundene våre for å finne ut hvordan dere planlegger å bruke pengene fra skatteoppgjøret. Resultatene fra undersøkelsen viser at kundene i år ønsker å benytte dem til forbruk og løpende utgifter. I fjor var det nesten motsatt – da var det nedbetaling av gjeld og langsiktig sparing som gjaldt.

– Heldigvis er det en liten økning i andelen som vil nedbetale gjeld, men det er også viktig å prioritere ubetalte regninger. Likevel er det synd at trenden for øvrig er at forbruk stiger og sparing total sett synker, sier Endre Jo Reite. Han er privatøkonom og konserbanksjef for privatmarkedet i SpareBank1 SMN.

Sjekk at tallene på skatteoppgjøret stemmer

Om du er en av dem som får tilbake penger på skatten i år, er det ikke lenge til du har dem på konto. Første pulje i skatteoppgjøret er klart 22. juni, og blir utbetalt de kommende ukene. Medregnet fradragene, vil de som har penger til gode få igjen i gjennomsnitt 14-17 000 kroner.

– Har du ikke gjort endringer på selvangivelsen vil du nok kjenne igjen tallene, men for deg som har gjort endringer er det viktig å se gjennom hva som er godkjent av fradrag. Klagefristen for de som får skatteoppgjøret 22. juni er 3. august, og du kan enkelt klage elektronisk, forteller Endre Jo.

Restskatt? Husk å justere skattekortet

Er du derimot blant dem som må betale restskatt, kan det være lurt å sette av penger allerede nå. Første betalingsfrist er nemlig 20. august, og da må du ut med halve beløpet dersom det samlede kravet er på over 1000 kr.

Svært mange av dem som får restskatt, har fått det også tidligere år. I våre undersøkelser oppgir halvparten av de som venter restskatt, at de pleier å få det. Det som er lett å glemme når regningen kommer, er at du også bør gjøre en skatteberegning for i år slik at du kan tilpasse skattekortet. Ellers må du forberede deg på den samme ekstraregningen neste år, forklarer Endre Jo.

Andre planer for feriepengene

Restskatt eller ei, feriepenger får du uansett. De kommer også nå i juni, og er en litt større lønning enn ellers. Ut ifra vår kundeundersøkelse, er det tydelig at folk ser annerledes på feriepengene enn pengene fra skatteoppgjøret.

– Tidligere undersøkelser viser at feriepenger primært brukes til ordinære utgifter og reise, men pengene fra skatteoppgjøret er det tydelig at flere holder litt utenom hverdagsøkonomien, sier privatøkonomen.

Fem tips til smart bruk av feriepengene
  1. Ta en velfortjent ferie, men ikke bruk mer på ferien enn du har råd til.
  2. Prioriter å betale ned dyre forbrukslån og kreditter foran en kostbar ferie.
  3. Sett av til buffer mot uforutsette utgifter og evt. restskatt.
  4. Husk de vanlige regningene. De skal også betales, selv om det er sommer.
  5. Lag en plan for ferieutgiftene. Da får du mer ut av pengene og unngår feriebaksmell.

Klar for ferien?