6 tips for å få mer ferie for pengene

Nordmenn kutter feriebudsjettet for andre sommeren på rad. Årsaken er at mange opplever en usikker arbeidssituasjon, har fått lavere inntekt eller bare ønsker å redusere ferieforbruket.

Hele en av fire vil bruke mindre på sommerferien i år. I gjennomsnitt vil hver voksne nordmann bruke 15.758 kroner på årets sommerferie, en nedgang på 2 prosent eller 317 kroner fra i fjor. Det viser en ny undersøkelse Respons Analyse har utført for SpareBank 1.

Usikre tider

–Det er tydelig at usikre tider gir direkte utslag i hvor mye folk bruker på ferie i år. Jeg skjønner godt at mange prøver å ta ned utgiftene i sommer og heller satse på noe litt rimeligere, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1.

Nesten hver andre nordmann vil bruke om lag like mye penger på årets sommerferie som i fjor, mens 15 prosent oppgir at de vil bruke mer.

Magne Gundersens 6 tips for å få mer ferie for pengene
  1. Lag en plan for ferieutgiftene. Da får du mer ut av pengene og unngår feriebaksmell.
  2. Sjekk dine fordeler gjennom jobb, organisasjon eller fagforbund. Du kan få ekstra gode rabatter og tilbud på hotell, leiebil, ferge, attraksjoner osv. om sommeren.
  3. Handle i utlandet? Betal i lokal valuta og ikke la butikken regne om til norske kroner for deg. Da risikerer du en dyr og dårlig vekslingskurs.
  4. Be om Tax free når du shopper i utlandet. Tar du turen innom tollen på flyplassen på vei hjem får du fort rundt 10 prosent av beløpet tilbake.
  5. Kan du unngå skoleferien? Fra midten av august faller prisene på charterferie dramatisk. Også flyreiser til populære byer blir billigere utover i august.
  6. Er du ute i siste liten? Sjekk restplasser, både fra norske og svenske flyplasser. Er du fleksibel på reisemål kan du få ferieturen til en god pris, særlig på charter.
Billigere Norgesferie

Hvor mye sommerferien koster har en klar sammenheng med hvor vi skal feriere. En svak norsk kronekurs har gjort det til dels mye dyrere å besøke populære ferieland som USA, Kroatia og eurolandene Spania og Hellas.

De som skal til utlandet i sommer planlegger i snitt å bruke 21.943 kroner, mens de som skal feriere i Norge nøyer seg med 8.778 kroner. Det betyr at feriebudsjettet er langt over det dobbelte for de som reiser utenlands, sammenlignet med som de som velger norgesferie.

–Mange ser at de kan ta ned ferieutgiftene ved å legge mer av ferien til Norge. Du kan kutte mye i feriebudsjettet på å bruke hytta mer, eller besøke familie og venner i Norge, mener Gundersen.

Enkle sparegrep

Ifølge forbrukerøkonomen er det også flere andre grep man kan ta for å bruke mindre penger, men samtidig få en vellykket ferie. Det handler i første rekke om god planlegging og å spare inn på store utgiftsposter som overnatting og mat.

–Mange hoteller har gode sommertilbud, det er bare å lete dem frem. Og smører du niste til langturen eller til fornøyelsesparken slipper du dyre kafébesøk. Mange organisasjoner og kundeklubber har forhandlet fram en rekke rabatter for medlemmene. Det er ingen grunn til å betale mer enn du må, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen.

Dette trenger du til ferien

Den elektroniske undersøkelsen er utført av Respons Analyse i perioden 1. – 9. juni 2016 med et landsrepresentativt utvalg på 1 002 personer.