Danmark er nordmenns feriefavoritt i sommer

I sommer er det ekstra mange som synes det er deilig å være norsk i Danmark. Nabolandet i sør kaprer topplasseringen på listen over hvilke land nordmenn besøker i sommerferien.

To millioner nordmenn over 18 år har tenkt å legge hele eller deler av sommerferien til utlandet. Det betyr at halvparten av den voksne befolkningen legger ut på reise til andre land i sommer.

Tradisjonelle ferievalg

Tre land skiller seg klart ut som våre mest populære ferieland. En undersøkelse Respons har utført for SpareBank 1 viser at 436.000 legger turen til Danmark, tett fulgt av Spania med 428.000 og Sverige med 420.000.

–Vi velger tradisjonelt med nabolandene Danmark og Sverige høyt oppe. Og som alltid er solsikre Spania en populær feriedestinasjon. Dette er land vi kjenner godt og som det er enkelt for nordmenn å feriere i, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1.

På de neste plassene følger Hellas, Italia og Storbritannia. Tyrkia faller markant tilbake. Bare 77.000 personer, eller 4 prosent oppgir at de vil til Tyrkia i sommer: det er en halvering fra i fjor. Her spiller nok frykt og usikkerhet på grunn av krigshandlingene i nabolandet Syria inn.

Åtte smarte råd til utenlandsferien:
  1. Sett opp feriebudsjett. Da får du mer ut av pengene og unngår feriebaksmell.
  2. Ta med to kort på reise. Smart hvis du mister ett eller det slutter å virke.
  3. Bruk kort med vett. Slipp ikke kortet av syne og skjul koden når du taster.
  4. Slå av regionsperren på kortet før du reiser.
  5. Betal i lokal valuta når du handler med kort, ikke i norske kroner. Da får du riktig valutakurs.
  6. Ta ut kontanter i minibank i utlandet, ikke i Norge. Det gir lavest gebyr og best vekslingskurs.
  7. Husk reiseforsikring. Da er du sikret ved sykdom, ulykker, tyveri og skader. Betaler du over halvparten av reisekostnadene med kredittkort er reiseforsikring ofte inkludert.
  8. Sjekk passet i god tid før avreise. Da rekker du å skaffe deg et nytt hvis det er utløpt.
Ikke skremt av oljenedtur

Tross tøffe tider i oljenæringen er det flest rogalendinger som skal på ferie til utlandet i sommer. I undersøkelsen svarer 61 prosent i Rogaland at de skal til utlandet, så vidt foran Oslo med 60 prosent. I den andre enden av skalaen finner vi Trøndelag med 39 prosent og Nord-Norge med 40 prosent.

–Utenlandsferie koster ofte mer enn om du holder deg i Norge. Men med sparing i forkant og feriepenger på konto har mange anledning til å dra utenlands uten at det går ut over privatøkonomien, sier Gundersen.

En svak norsk krone har gjort det dyrere å legge ferien utenfor landets grenser. Når også utsiktene for jobb og økonomi i Norge er mer usikre enn på lenge, velger litt færre enn før å feriere i utlandet.

Holder igjen på ferieutgiftene

Undersøkelsen fra Respons viser at andelen som skal til utlandet i sommerferien har sunket de siste par årene. Samtidig sier flere at de ikke tar hele ferien i utlandet, men at de også ferierer i Norge.

–Folk flest tar utgangspunkt i egen økonomi når de legger planer for ferien. Derfor er det helt naturlig at en del nå velger å holde litt igjen på utgiftene og legger hele eller deler av ferien til Norge. Det vitner om en gjennomgående trygg og fornuftig prioritering av pengene, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen.

Sjekk pris og kjøp reiseforsikring

Den elektroniske undersøkelsen er utført av Respons Analyse i perioden 1. – 9. juni 2016 med et landsrepresentativt utvalg på 1 002 personer.