Tips i siste liten til deg som ennå ikke har booket sommerferien!

Fått litt ekstra ferie eller bare sent ute med å bestemme deg? Du kan fortsatt få en flott ferie selv om du er ute i siste liten. Forbrukerøkonom Magne Gundersen gir deg de smarte tipsene.

–Mulighetene er fortsatt mange, enten du velger Norgesferie eller ønsker å sette kursen utenlands. Hvis du er fleksibel på hvor du vil reise kan du fortsatt få en topp sommerferie uten å blakke deg helt, sier forbrukerøkonom i SpareBank 1, Magne Gundersen.

Velger Norge

Norge er blitt et populært reisemål for både nordmenn og utlendinger i sommer. En svak norsk krone gjør ferie i Norge mer attraktivt fordi kjente feriemål i euroland som Spania, Italia og Hellas er blitt dyrere. Men med god planlegging må ikke norgesferien bli spesielt kostbart.

–Bruker du bilen, blir ikke reiseutgiftene særlig høye. Det som koster i Norge er gjerne overnatting og å spise ute. Smører du niste til reisen, legger opp til selvhusholdning og benytter deg av de gode tilbudene som finnes på overnatting, kan du oppleve Norge for en overkommelig pris, sier Gundersen.

Han legger til at besøk hos familie og venner er noe som virkelig gjør at overnattingsutgiftene synker, samtidig som hyggen og kosen bare blir enda bedre.

Vårt lille land

Ønsker du inspirasjon til hvor du kan reise og hva du kan oppleve i Norge har visitnorway.no, ut.no og Den Norske Turistforening fine nettsider. Der kan du lett finne mange spennende attraksjoner, aktiviteter og spektakulære steder landet rundt som garantert gir flotte opplevelser for små og store.

Seks tips når du skal booke ferien i siste liten:
  1. Søk på hjemmesidene til de store reiseselskapene. De har størst utvalg av restplasser.
  2. Sjekk søkemotorene for restplasser. Der finner du både charter, hotell og flyreiser.
  3. Vurder mulighetene for ferie i Norge. Det blir ofte rimeligere enn utlandet.
  4. Husk reiseforsikringen. Gir deg hjelp og økonomisk trygghet om uhellet skulle være ute.
  5. Gyldig pass. Skaff deg et nytt pass i god tid hvis det er i ferd med å løpe ut.
  6. Kjøp reisen med kredittkort. Det gir deg ekstra trygghet ved handel på nett og når du er på reise.

[button class=»read» url=»https://www.sparebank1.no/nb/smn/privat/info/ferietips.html»]Har du alt du trenger til ferien?[/button]

Finn reiseruta på nett

For de som ønsker å bevege seg utenlands er det også mange muligheter, selv om utvalget på de mest attraktive stedene naturlig nok er begrenset midt i ferien.

Selv om utenlandsferien er dyrere i år på grunn av kronekursen, er det en del ferieland der du fortsatt får mye for pengene. Polen, Bulgaria, Kroatia og Tyrkia har alle et behagelig lavt prisnivå, slik at du i disse landene vil oppleve at pengene rekker langt.

VisitSweden og VisitDenmark

De som vil ha garanti for sol og varme vil kanskje søke seg enda lenger sørover, mot Middelhavet. Spania, Italia og Hellas er populære feriefavoritter og ekstra mange har valgt disse solsikre landene i sommer på grunn av uroen i Syria og nabolandene.

I disse landene er utvalget nå begrenset, både når det gjelder flyreiser og charterturer. Og de plassene som er tilgjengelige kan fort være forholdsvis dyre. Imidlertid er det mulig å finne restplasser til fornuftige priser, særlig hvis du er fleksibel på reisemål og reisedato.

Ledige plasser

En del har valgt bort Tyrkia i sommer på grunn av uro og flyktningkrisen, selv om de mest populære ferieområdene ikke er rammet. Norske myndigheter vurderer det som trygt å reise til byer som Side, Alanya og Antalya. Det betyr at det er en god del restplasser til Tyrkia, til lave priser.

–Selv om du er ute i siste liten, har du tid til å gjøre noen søk på nett. Jeg anbefaler å sjekke de store flyselskapene for sommertilbud og de store reisesøkemotorene. Restplasser finner du på egne nettsider og jeg tror mange blir overrasket over hvor mange tilbud som faktisk finnes, sier Gundersen.

Her kan du søke etter restplasser: finn.no, supersaver.no, solfaktor.no, sistaminuten.se

Gjør et feriekupp

Kjøper du overnatting og reise separat, eller legger ut på bilferie, så er det mange gode tilbud. Hotellkjeder og formidlere av private hus og leiligheter blir sjeldent helt utsolgt.

Airbnb har gjort det mulig å finne rimelig overnatting i private hjem nærmest hvor som helst i hele verden. Her finner du også lassevis med hytter og private rom til fine priser i hele Norge for de som vil utforske naturen her eller nye landsdeler.

–Du vil finne både plass på fly og steder å bo i sommer. Og tar du sjansen på å vente lenge nok og kan hive deg rundt, kan du gjøre et feriekupp – selv om du er ute i siste liten, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen.

Alt du trenger til ferien