SpareBank 1 JazZtipendiat: Espen Berg

Pianisten Espen Berg er den tiende vinneren i rekken av Norges største jazzpris. Den ambisiøse 33-åringen mottok SpareBank 1 JazZstipendiat under Moldejazz denne uken.

Bergs virtuose pianospill har allerede gitt ham to nominasjoner til semifinalen i Montreux Solo Jazz Piano Competition i Sveits. I tillegg var han med SpareBank 1 JazZtipendiat Marius Neset og Trondheim Jazzorkester på bestillingsverket Lion, noe som endte med både plateutgivelse og Spellemannspris.

Når han nå skal arbeide med Trondheim Jazzorkester på bestillingsverket som skal fremføres på Moldejazz neste år, så er det altså han selv som fører an. Her skal han utvikle sine mange komposisjonslag med kompleks rytmikk, avansert harmonikk, og melodiske årer.

– Vi har latt oss begeistre av den ambisiøse planen Espen Berg har for Trondheim jazzorkester. Vi er overbevist om at de sterke komposisjonene som preger trioformatet hans også kan utvikles i et større format, forteller juryen for SpareBank 1 JazZstipendiat.

Se videointervju med SpareBank 1 JazZtipendiat Espen Berg her.

Espen Berg ble SpareBank 1 JazZtipendiat under årets Moldejazz, og skal dermed lage et bestillingsverk sammen med Trondheim Jazzorkester til neste års festival. FOTO: André Løyning/saftflaske.no

– Kommer til å satse 100 prosent

Espen Berg kommer fra Hamar, men er bosatt i Trondheim. Her tok han en mastergrad i utøvende musikk på jazzlinja ved NTNU i 2008. Han slo først gjennom som pianist og komponist i trioen Listen, før han i de senere år har jobbet med pianotrioen Espen Berg Trio og som soloartist.

Berg gleder seg til å utvikle musikk sammen med Trondheim jazzorkester, men hadde ikke forventet å motta prisen:

– Håpet mitt var sterkt, men jeg hadde ikke forventet dette! Jeg kommer til å satse 100 prosent på dette i år, for jeg vet hvor mye det er mulig å oppnå – prosjektet kan jo føre til både CD og flere konserter, sier han.

Vil leke med forventninger og persepsjon

Selv om seieren kom overraskende på, har Berg likevel planen klar for prosjektet. Arbeidstittelen er Maetrix, som forteller om et verk som manipulerer og leker med vår persepsjon. Han vil i løpet av prosjektet utfordre seg selv i arbeidet.

– Jeg forsøker å tenke stort og dristig, samtidig som jeg har føttene godt plantet på jorda. Jeg er både systematiker og spontan og gehørsbasert, og jeg skal kombinere disse i arbeidet.

– Vi synes det er tillitsvekkende at Berg vil utfordre seg selv og sin musikk, og er spente og forventningsfulle til hans lek med våre forventninger og persepsjoner, forteller juryen.

– Jeg har en kunstnerisk idé om å skjule gjennomkomponert og systematisk musikk bak lyttevennlige melodier, og jeg tror det kommer til å ta stipendiatet i en ny retning, forteller pianist Espen Berg. FOTO: André Løyning/saftflaske.no

Mangfoldig jazzmusikk

Ikke bare skryter juryen av Berg, men lovordene går også andre vei. Berg påpeker at juryen har vært flinke til å trekke frem de mangfoldige musikalske stilene i sjangeren jazz.

– Et så stort stipend har godt av å bli tildelt til ulike deler av spekteret for jazz og improvisasjon, og jeg synes det er bra at juryen henter frem og utvikler ulike sider av sjangeren vår, sier han.

Årets konsert ble holdt av fjorårsvinnerne Skrap og Trondheim Jazzorkester, som med sitt eklektiske stykke Antropocen både begeistret og inspirerte anmelderne. Nå ønsker Berg å prøve noe annerledes, med mer melodisk musikk.

Vi gratulerer Espen, og gleder oss veldig til neste års Moldejazz!

SpareBank 1 JazZstipendiat presenteres av Midtnorsk Jazzsenter, Moldejazz og SpareBank 1 SMN, og er det største som deles ut til norske improvisasjonskunstnere. Juryen har bestått av kunstnerisk råd for Trondheim jazzorkester og representanter fra SpareBank1 SMN og Moldejazz, og ble ledet av Njål Ølnes. Tidligere JazZtipendiater: Kobert (2007/08), Kim Myhr (2008/09), Magic Pocket (2009/10), Stian Westerhus (2010/11), Marius Neset (2011/12), Albatrosh (2012/13), Kristoffer Lo (2013/14), Espen Reinertsen (2014/2015), Skrap (2015/2016)