Gründere vant tur til Silicon Valley

I helgen ble SpareBank 1 SMNs Gründerkonkurranse avholdt for en fullsatt sal på Dokkhuset. Av femten utvalgte pitchere valgte juryen seks dyktige gründere som får bli med banken på reise til Bay Area i oktober.

Til sammen 57 deltakere hadde meldt seg på gründerkonkurransen, og 15 av presenterte forretningsideene sine for juryen på Dokkhuset. Den fullsatte salen fikk presentert alt fra teknologi for trådløs kommunikasjon under vann til en treningsapp som måler intensiteten på treningsøktene.

– Deltakerne viser stort engasjement, og har tatt tak i mange interessante problemstillinger. Det har gjort det utfordrende, men spennende, for oss i juryen å plukke ut seks vinnere, sier juryleder og supergründer Alf-Egil Bogen.

Disse seks stakk av med seieren:

  • Myworkout, en treningsapp som måler intensiteten på treningsøktene. Presentert av Marius Waldum.
  • WaterLinked, teknologi for trådløs kommunikasjon under vann. Presentert av Torgeir Trøite.
  • SuperEgo, digital psykologi for å styre behandlinger og følge pasienter digitalt. Presentert av Svein Øverland.
  • Sounds Good, språkteknologi for å lære lyder og uttale i fremmedspråk. Presentert av Adine Dørum.
  • Pick Your Day, en AirBNB-lignende tjeneste for digital formidling av opplevelser. Presentert av Jan Rangul.
  • Eilertsens Konsult, med brannvarsling på mobil. Presentert av Jonas Eilertsen.

Vinnerne blir med SpareBank 1 SMN til Silicon Valley i oktober, og når de kommer tilbake til Trondheim får de komme i kontakt med mentorer og næringsliv, samt tilbud om kontorplass om det skulle være nødvendig.

Les artikkel i Adresseavisen.

Hjelper deg å lære språklyder og uttale

– Bestefar på 90 år ringte meg og fortalte at han hadde lest om konkurransen i Adressa, så da sendte jeg inn en søknad, sier vinner Adine Dørum om SpareBank 1 SMNs gründerkonkurranse.

Adine presenterte språkverktøyet Sounds Good, og ble en av seks vinnere av reisestipend til Silicon Valley i oktober. Tidligere i år mottok de SpareBank 1 SMN Talentstipend i kategorien næring.

– Lyder og uttale er en utfordring når du lærer et nytt språk. Sounds Good er en app som skal hjelpe brukerne å skille ulike lyder og perfeksjonere uttalen sin, forteller hun.

Ideen til appen oppstod for flere år siden, da Adine gikk entreprenørskolen på NTNU og kom i kontakt med språkforskere som ville kommersialisere forskningen sin.

– Sounds Good skal hjelpe hver enkelt å løse sine utfordringer med å lære et nytt språk. En kineser som kommer til Norge vil for eksempel ha problemer med å skille l og r, og det skal Sounds Good gi trening på. Vi bruker et språkkart fra NTNU, og har en database på 500 språk.

Inspirasjon på veien videre

Sounds Good har vært under utvikling i ett år, og skal være ferdig i høst. Til å begynne med vil den støtte læring av norsk og engelsk. Dørum håper turen til Silicon Valley gir henne inspirasjon til veien videre:

– Jeg gleder meg til å snakke med dyktige folk som har hatt stor suksess. Forhåpentligvis kommer de til å gi meg gode innspill til arbeidet som står foran meg, som utvikling og markedsføring.

Vil redde liv med brannvarsling på mobil

Jonas Eilertsen forteller at ideen om brannsvarsling på mobil oppstod i desember 2014, da han opplevde at det brant hjemme.

– Styret i borettslaget hadde nedstemt å investere i et varslingsanlegg, og da jeg oppdaget at det brant, var det ti minutter siden naboen hadde ringt brannvesenet. Likevel hadde ingen klart å gi meg beskjed, forteller Eilertsen.

Noen dager senere fant han løsningen. Når det er større sannsynlighet for at vi har strøm på smarttelefonen enn røykvarsleren, var det åpenbart at den kunne brukes for å varsle folk:

– Appen skal være et supplement til vanlige røykvarslere og varslingssystemer. Med appen kan du både varsle, bli varslet og få statusoversikt dersom det brenner. Når alarmen er utløst kan du se om andre har respondert på den, og brannvesenet får oversikt over situasjonen, sier han.

Bringer prosjektet til neste steg

Ideen har fått støtte fra Innovasjon Norge, Norsk brannvernforening og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Eilertsen tror seieren i gründerkonkurransen vil hjelpe ham å utvikle produktet videre:

– Nå gleder jeg meg til å reise til USA, men også til å komme i kontakt med mentorer og nettverk når jeg kommer tilbake. Jeg tror dette vil hjelpe oss å ta prosjektene våre til det neste steget, og de er et flott initiativ fra SpareBank 1 SMN, avslutter han.

Sammen får vi ting til å skje

Når vinnerne er tilbake i Trondheim legger banken til rette for at vinnerne får møte næringslivsledere som kan hjelpe dem videre. I tillegg vil vi koble dem til en mentor fra våre nettverk, og med mulighet til å låne kontorlokaler i vårt hovedkontor i Søndre gate.

– SpareBank 1 SMN fyller snart 200 år, og vi er avhengig av å ha en livskraftig region å virke i. I tillegg er bank i ferd med å bli mer og basert på teknologi, og vi ønsker å stimulere det lokale innovasjonsmiljøet med utspring i NTNU og Trondheim. Denne gründerkonkurransen er ett av mange bidrag fra banken, sier konserndirektør Nelly S. Maske i SpareBank 1 SMN. Hun leder forretningsområdet Organisasjon og Utvikling i banken.

Tenkt på å starte bedrift?

SpareBank 1 SMN tar initiativ til verdiskaping i regionen, ved å koble og bygge broer mellom ulike aktører. Sammen med Partnere for Nyskaping, Technoport, Work-Work, Trondheim Makers Faire, og flere andre samarbeid, skal banken utvikle grunnlag for næringsutvikling. Hvert år bevilger vi inntil 50 prosent av overskudd etter skatt og utbytte til allmennyttige formål. Vi er landsdelens ledende private bidragsyter og har i løpet av de siste ti årene delt ut mer enn 500 millioner kroner til gode formål i regionen.