Lærer ungdom om personlig økonomi

Sammen med Ungt Entreprenørskap jobber vi for at flere unge skal få gode holdninger til egen pengebruk. Undervisningsprogrammet setter personlig økonomi på timeplanen – bokstavelig talt.

Ungt Entreprenørskap skal gi unge en bedre forståelse av økonomi og næringsliv. Siden 2006 har de samarbeidet med oss om nettopp dette.

– Rådgivere fra banken underviser elevene på ungdomsskoler og videregående skoler i personlig økonomi, forteller Gunhild Ildjarnstad Hagen. Hun er en av våre dyktige finansrådgivere, og har fått hovedansvaret for samarbeidet med Ungt Entreprenørskap i Trøndelag.

På timeplanen i skolen

Hvert år underviser banken i programmene «Økonomi og karrierevalg» på ungdomsskolen, og «Sjef i eget liv» på videregående skole.

– I tiende klasse har vi programmet «Økonomi og karrierevalg». Her forteller vi litt om ulike valg du gjør, for eksempel valg av retning på videregående skole, og hvordan de påvirker økonomien senere i livet. Programmet på videregående skoler heter «Sjef i eget liv», og er mer rettet mot elevenes egen økonomi, sier Gunhild.

– Skaper gode holdninger til personlig økonomi

Gunhild tror undervisningsprogrammene kan skape gode holdninger blant elevene:

– Jeg synes det er viktig at vi engasjerer oss. Økonomi er et ganske komplekst tema, så det er nyttig at vi som jobber med det kan hjelpe elevene med å forstå det. Da kan vi få flere til å ha gode holdninger rundt pengebruk fra tidlig alder, sier hun.

Gir opplæring til lærerne med ansvar for ungdomsbedrifter

Flere og flere skoler lar elevene starte ungdomsbedrifter, et program satt i gang av Ungt Entreprenørskap. Vi, som bank, ønsker å gjøre det enkelt for elevene å drive sin første bedrift, og tilbyr bedriftskontoer og mCASH for enkel betaling og pengehåndtering på mobil. Elevene får også et regnskapskurs, hvor de får en introduksjon til regnskapsføring.

– I tillegg har vi et lærerkurs med opplæring for lærerne som er ansvarlige for ungdomsbedriftene. Der viser vi hvordan de oppretter kontoer og bruker mCASH, slik at de kan hjelpe elevene sine, forteller Gunhild.

Fortsatt mulig å melde seg på

Interessen for økonomi er økende på skolene, og det er fortsatt mulig å melde seg på undervisningsprogrammene.

– Vi satser mer på samarbeidet nå enn tidligere, og ser også at flere og flere skoler ønsker å være med. Det er allerede mange påmeldte til programmet i år, men frem til oktober kan skolene melde seg på via Ungt Entreprenørskap, avslutter den engasjerte finansrådgiveren.

Ungdomsbedrifter har disse fordelene