Slik lærer du barna å være trygg i trafikken

Nå har en god andel av 60 000 spente seksåringer lagt ut på skoleveien for første gang. For oss voksne er det viktig å huske at seksåringene ikke har like enkelt for å ferdes i trafikken.

— Vi vet at de yngre barna både er mer impulsive og lettere lar seg distrahere. De klarer ikke alltid å forstå alt de ser og hører i trafikken, og skjønner ikke alltid at biler kan dukke opp selv når de ikke ser dem. De har heller ikke lært seg å bedømme avstand og fart til biler som nærmer seg, sier skadeforebygger Fred Nilsen i SpareBank 1 Forsikring. – For at barna skal bli trygge er det viktig å øve på skoleveien med barna.

Øvelse gjør mester

– Det beste er å øve når dere likevel er på vei til og fra skolen. Men går ikke det, kan dere øve i helger og om ettermiddagen i stedet.

Tar barna skolebuss, øver dere på å gå til bussholdeplassen og på å vente rolig til bussen har stoppet. Øv også på å krysse veien først etter at bussen har kjørt, sier skadeforebyggeren.

Sjekkliste på hva dere må øve med barna på:

 1. Å bruke øynene og ørene
  – Snakk sammen om hva dere ser og hører i trafikken, og hva de ulike situasjonene kan føre til. Da lærer barnet å tolke og forstå hva som skjer, og hva det må passe seg for.
 2. Å krysse veien
  – Tren på å stoppe, se og høre, før dere krysser veien, slik at barnet får gode vaner og vet hva som skal til for sikkert å krysse en trafikkert vei.
 3. Å tenke fremover
  – Snakk om hva som kan være farlig og hva som kan være trygt i ulike situasjoner. Da blir barna bedre til å forstå risiko og til å ta riktige vurderinger.
 4. Bruk refleks!
  – Utover høsten kan det bli mørkt langs veien på vei til og fra skolen. Med refleks synes barnet ditt mye bedre for bilistene.
 5. Å repetere reglene
  – Snakk gjerne om de viktigste reglene som å se til begge sider før vi krysser veien. Snakk også om trafikkskiltene dere ser på skoleveien og hva de betyr.
 6. Øv mange ganger
  – Repetisjon er viktig for læringen. Det kan også være lurt å øve på nye situasjoner, som når det blir mørketid og vinter.
 7. La barnet ta føringen
  -La barnet lede an og foreslå hva som skal gjøres. Så kan dere heller gripe inn der barnet gjør feil og fortelle hvordan det skal gjøres riktig.

– Hvis dere finner spesielt farlige forhold kan det være aktuelt å kontakte trafikksikkerhetsutvalget i kommunen, avslutter Nilsen.

Slik gjør du barna tryggere i trafikken

SpareBank 1 er stolt samarbeidspartner av Trygg Trafikk. Refleksprosjektet deres er finansiert med støtte fra oss. Refleks reduserer risikoen for å bli påkjørt i mørket med 85 prosent. Sammen jobber vi for å få opp refleksbruken, og den har økt fra 16 prosent i 2008 til 31 prosent i 2015.