Tro det eller ei, men julehandelen er allerede i gang!

For mange kan ikke juleforberedelsene starte tidlig nok. Over 400.000 nordmenn er allerede er i gang med gaveinnkjøpene. Enda flere vurderer å handle julegaver i løpet av sommeren.

–Jeg skjønner godt at mange er tidlig ute med gavekjøpene. De som sprer innkjøpene utover året får bedre tid og mindre stress til jul, mener forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1.

Kvinner mest ivrige

I en undersøkelse Respons har utført for SpareBank 1 svarer hele 27 prosent at de kanskje, eller helt sikkert kommer til å kjøpe julegaver i sommer. Det tilsvarer nærmere 1,1 millioner voksne nordmenn.

Ikke uventet er kvinner i langt større grad enn menn opptatt av å være tidlig ute med julehandelen. Hele 1 av 3 kvinner vurderer å gjøre unna noen av gaveinnkjøpene i løpet av sommerferien. Langt færre menn tenker på jul allerede nå, men overraskende nok svarer så mange som 23 prosent av mennene at de kanskje, eller helt sikkert vil kjøpe julegaver i sommer.

Byttetrøbbel

Det er ingen tvil om at det kan være langt mer behagelig å handle julegaver i shorts og sandaler enn i tykke vinterklær. Men det er enkelte ting som er spesielt viktig å tenke på når du er så pass tidlig ute.

–Det kan bli vanskelig å bytte gaver i romjulen som er kjøpt et halvt år før jul. Og kjøper du klær til barn, så må du huske at de kan vokse mye innen julekvelden, påpeker Gundersen.

Sprer utgiftene

Økonomisk sett kan det være smart å handle gaver i god tid. En ting er sommersalg, slik at det er mulig å gjøre gode kjøp akkurat nå. Et annet poeng er at utgiftene virker mindre tyngende når ikke alt skal betales på en gang.

–Ved å spre gavekjøpene og andre juleutgifter utover året, slipper du å få hele den økonomiske belastningen i november og desember. Du vil rett og slett oppleve at julemånedene blir litt romsligere, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen.

7 tips til julehandel i sommerferien
  1. Bruk anledningen til å finne noe annerledes og unikt.
  2. Pass på at gaven ikke går av moten med en gang og at klesplagget passer også til jul. Husk at barn vokser fort!
  3. Noter eller husk hvem du kjøper til, så unngår du å kjøpe dobbelt opp.
  4. Tenk deg om hvis du handler i utlandet. I praksis er det umulig å bytte eller reklamere.
  5. Gaver kjøpt i Norge kan være vanskeligere å bytte til jul, lenge etter at de er kjøpt. Spesielt sesongvarer kan vise seg umulig å bytte.
  6. Ikke la ekstra tidlig julehandel føre til at du bruker ekstra mye penger på gavene.
  7. Dropp tidlig julehandel på kreditt. Handle heller for penger du har.

Betal med mobilen – trygt og enkelt

Om undersøkelsen
Den elektroniske undersøkelsen er utført av Respons Analyse i perioden 1.- 9. juni 2016 med et landsrepresentativt utvalg på 1.002 personer.