Blir du rikere når boligprisene øker?

Ifølge en analyse gjort av Dagens Næringsliv så skal boligprisene stige i verdi de neste tre årene. Hvor mye antas verdistigningen å utgjøre for boligen din, og gjør den deg egentlig rikere?

– Verdiøkning i bolig blir frigjort først når man selger den og kjøper noe rimeligere. Eller hvis man trenger egenkapital til å bytte bolig, sier privatøkonom Endre Jo Reite.

For de som står utenfor boligmarkedet vil ekspertenes spådommer gjøre veien enda lengre fremover. Og kombinert med forslag til innstramming på reglene for boliglån fra Finanstilsynet kan det bli enda vanskeligere å være ung boligkjøper.

– Mange haster nok inn i boligmarkedet, og det er et paradoks at førstegangskjøperne faktisk blir yngre og yngre. En av grunnene er nok foreldre som føler press til å hjelpe unge inn i boligmarkedet før prisene stiger videre, sier Endre Jo.

Merkes på forbruk og låneiver

Hver gang det står om økte boligpriser i avisen fører det til at også de som ikke skal selge bolig føler seg litt rikere.

– Vi ser at mange setter likhetstegn mellom boligverdier og sparepenger. Men hvis du låner opp av boligprisveksten for å dekke forbruk og oppussing vil du fort merke det når prisene flater ut, forteller privatøkonomen.

Ekspertene gir oss tre år til med prisvekst

Dagens Næringsliv har gjennomført en analyse av boligprisene som gir oss tre år til med vekst før prisene flater ut. Hva tror du om boligprisene – er du enig med ekspertene som har uttalt seg til DN?

Her kan du sjekke hva spesialistene tror om boligmarkedet nær deg