Derfor vil vi ha stjernefysiker til Trondheim

Stephen Hawking tror på liv utenfor jorda. Nå skal han inspirere trøndersk teknomiljø på STARMUS.

En av dem som har meldt sin ankomst er den verdenskjente fysikeren Stephen Hawking. 75-åringen betegnes nærmest som en stjerne innenfor vitenskapsmiljøet. Han er en av verdens største eksperter på kosmologi, det vil si vitenskapen om universets historie og evolusjon.

Allerede i 1973 la den britiske fysikeren frem teorien han kanskje er mest kjent for, og som bærer hans navn: Hawking-stråling – teorien om at sorte hull stråler, og over tid kan fordufte. Hawking tror også på et liv utenom jorden og at kunstig intelligens vil endre verden.

Nylig ble det kjent at STARMUS-festivalen 2017 legges til Trondheim.

STARMUS er en internasjonal festival som bringer verdens fremste forskere sammen for å diskutere framtidens utfordringer rammet inn med kultur. Samtidig er det en festival for folket.

Samler Nobelpris-vinnerne

STARMUS omtales som «verdens mest ambisiøse vitenskaps- og musikkfestival», og ble arrangert første  gang på Kanariøyene i 2011. 18. – 23. juni 2017 står teknologihovedstaden Trondheim for tur.

Nobelprisvinnerne George Smooth, Adam Reiss, Robert Wilson, Susumu Tonegawa, May-Britt Moser,  Edvard Moser er andre som har meldt at de kommer til festivalen.

29390733820_f3681f6b7c_o (1)

Foto: NASA

Løfter teknomiljøet

Hovedarrangøren NTNU samarbeider med Kunnskapsdepartementet, Trondheim kommune, Sør-Trøndelag Fylkeskommune og Norges Forskningsråd om arrangementet. For å sikre festivalen økonomisk og gjøre det mulig å holde den har NTNU fått med Reitangruppen, SalMar, SpareBank 1 SMN, Norsk Hydro og Koteng som samarbeidspartnere.

– Vi er opptatt av å styrke hele regionens innovasjonskraft, og bidrar derfor med en støtte på tre millioner kroner for å at festivalen skal realiseres her i Trondheim, sier konsernbanksjef Eli Arnstad i SpareBank 1 SMN.

Gjør regionen attraktiv

Temaet utvides i 2017 fra å være rettet mot astrofysikk og astronomi til å bli «Life and the universe». Over 4000 festivaldeltakere og 40 000 tilskuere er ventet på enkeltkonserter og foredrag.

Konsernbanksjefen tror festivalen vil gjøre regionen mer attraktiv for næringsliv og studenter, og at bidrar til å legge grunnlag for framtidig utvikling.

– STARMUS samler blant verdens fremste forskere og artister. Vi tror festivalen vil bidra til å sikre innovasjon i regionen framover, sier Arnstad.