Én av fem lyver til partneren sin om pengebruk

Forteller du partneren din at du spiste lunsj på restaurant, selv om du hadde med matpakke? Eller at jakka du kjøpte var til fullpris, selv om du dro til byen for å se på salg? Ny undersøkelse viser at mange lyver.

En ny undersøkelse utført av SpareBank 1 SMN viser at både kvinner og menn lyver like mye om hvordan de bruker penger, og at det trenger ikke handle om de store beløpene.

Små hvite løgner kan skape ubalanse i økonomien

– Vi kan fort bli fristet til å si at noe kostet mindre enn det egentlig gjorde. Eller til å gi partneren inntrykk at man har bedre kontroll på økonomien enn man egentlig har. Noen tenker at små hvite hverdagsløgner heller holder på husfreden enn å skake den. Og at noen kroner her og der spiller liten rolle, forteller privatøkonom Endre Jo Reite.

Selv om det ofte stemmer at det ikke er farlig med en liten hvit løgn, så er det andre situasjoner hvor det kan bli problematisk at den ene, eller begge, gir feilaktig inntrykk av pengebruk og økonomi. Er økonomien dårligere enn antatt kan man havne i en dårlig sirkel som gir problemer i fremtiden.

– Mister man grepet i økonomien er åpenhet det eneste som hjelper. Skal man fikse et problem, så må man først erkjenne det, mener privatøkonomen.

Adskilt økonomi krever også åpenhet

– Det kan være enklere å få partnerens forståelse for kjøpet om man dekker over hva det egentlig kostet. Siden man kanskje har forskjellige prioriteringer kan dette oppleves som den lette veien for å sikre oss det vi ønsker oss, sier Endre Jo.

Det er ofte ryddig å ha separat økonomi, men det forutsetter åpenhet, spesielt om man skulle få problemer. Det er nemlig lettere å skjule hvordan man bruker pengene sine og eventuelle økonomiske problemer man har, hvis man har adskilt økonomi.

– Dekker man over problemer man har med økonomien, så blir de bare større. Vi ser at mange av dem som mister kontrollen forsøker å skjule det i det lengste. Og med lett tilgang på kreditt er det også fristende å forsøke å dekke over problemene med nye, dyre lån, forteller han.

Privatøkonomen tror likevel det kan være flere enn det som kommer frem i undersøkelsen som kan kjenne seg igjen i en liten hvit løgn om noe de har kjøpt uten at det har utgjort en fare for familiens økonomi.

– Noen små hvite løgner skader ikke, og mange vil kanskje si at det er nettopp disse som redder forholdet og ikke ødelegger det, avslutter han.

Ja, det er lurt å samle forsikringene i banken