Bør du velge pigg eller piggfritt?

Hvilke vinterdekk bør man ha?

Det begynner å bli tid for å skifte om til vinterhjul. Da kommer spørsmålet opp for noen av dere, nye vinterdekk? I år ble det aktuelt for noen flere som ønsker å unngå piggdekkavgift.

Jeg har kjørt med piggfri vinterhjul de siste 20 årene og er meget godt fornøyd. I all hovedsak kjører jeg på veier med snø eller delvis bar veibane i Trondheim by.

Med eller uten pigger

Velger man å kjøre piggfritt blir det mindre dekkstøy enn om man kjører med pigg, spesielt på delvis bar veibane. Det sparer miljøet og slitasjen på veien er mindre.

Å kjøre uten pigger betyr også at man slipper piggdekkavgiften som gjeninnføres i Trondheim fra 1. november i år.

På tross av fordelene med å velge piggfrie dekk så ville jeg revurdert om det hadde seg sånn at jeg kjørte mye på blank is og kanskje i tillegg med vann på isen. Under slike forhold så er det godt å kjøre med piggdekk.

Dette er det som virkelig er viktig med vinterdekk

Når du tar frem vinterdekkene er det er par tips som du kan ta med deg.

  1. Sjekk om dekkene er skadet og at det er riktig lufttrykk.
    – Har man feil lufttrykk i dekkene vil kjøreegenskapene bli dårlig og det kan få dramatiske konsekvenser i en nødsituasjon. Da er de minuttene man bruker på å sjekke lufttrykk en billig forsikring.
  2. Dekkgummien er ferskvare
    – Tenk tilbake på når du byttet dekk på bilen sist. Jeg bytter dekkene hvert tredje år, da er jeg sikker på at jeg har gode dekk.
  3. Hold dekkene i god stand
    – Vask dekkene jevnlig om vinteren, for å få bort salt og olje som ligger i veibanen.
Hvilken type dekk skal man kjøpe?

Det finnes mange tester på dekk, de ligger ute på nettet så det er greit å få en oversikt. Ut fra det man kan lese, og ut i fra erfaring, så får man det man betaler for. Så da er spørsmålet: Er det virkelig på vinterdekkene man skal spare noen hundre kroner?

Vi tar vare på bedriftens bilpark