Slik unngår du at døgnutleie blir et sjansespill

Over 50.000 nordmenn har tenkt å leie ut boligen sin i høstferien, men få vet om forsikringen dekker skadeverk og tyveri påført av leietaker. – Vi får jevnlig henvendelser fra kunder som har opplevd tyveri eller skade på innboet sitt etter å ha leid ut boligen for noen dager, sier leder for personmarkedet Nils Tore Nilsen i SpareBank 1 Forsikring.

Å leie ut hele eller deler av boligen sin for en kortere periode blir stadig mer populært. Over 100 000 nordmenn har prøvd korttidslutleie på Airbnb eller finn.no, mens over 300 000 vurderer kortidsutleie.

I høstferien har over 50 000 nordmenn tenkt å leie ut boligen sin.

– Det kan være et sjansespill, sier Nilsen.

Overvekt av unge utleiere

Tallene kommer fram i en ny undersøkelse Respons har utført for SpareBank 1. Det er en klar overvekt av unge som har prøvd eller vurdert kortidsutleie, og som har tenkt å leie ut boligen sin i høstferien.

En av ti mellom 18 og 25 år har leid ut boligen sin på Airbnb eller lignende. Samtidig viser undersøkelsen at mangelen på kunnskap om forsikring, dekning og ansvar for skader ved kortidsutleie er stor.

Vet ikke om forsikringen dekker skaden

De aller fleste vet ikke hvilken dekning innboforsikringen eller vertsgarantien i Airbnb gir ved tyveri og hærverk. Og av de som tror de vet det, er det mange som tar feil, viser undersøkelsen.

Nilsen i SpareBank 1 Forsikring sier at mange ikke er klar over at en vanlig innboforsikring ikke dekker tyveri når boligen leies ut.

– Det er også stor forskjell på hvorvidt hærverk på innbo og bygning dekkes av de ulike forsikringsselskapene. Det kan gjøre det vanskelig for kundene å få oversikt over hva de er dekket for ved døgnbasert utleie, påpeker han.

Tyveri den største faren

Når vi spør kundene, bekymrer de seg aller mest for skadeverk som at dusjspeil knuser eller parketten blir ødelagt. Men det er tyveri som utgjør den største faren ved å leie ut.

De fleste er fornuftige og tar forholdsregler for å unngå tyveri, og låser gjerne inn verdisaker som PC, iPad, pass og smykker. Men større verdisaker som TV og møbler settes ikke bort.

Døgnforsikring bolig

SpareBank 1 var tidlig ute med å lansere en skreddersydd døgnbasert forsikring for utleie av egen bolig. Allerede i juni kunne kundene kjøpe seg dekning ved slik utleie.

Klikk her for å kjøpe forsikringen i mCASH

Klikk her for å lese mer om Døgnforsikring bolig

Denne forsikringen kan kjøpes av alle, uavhengig av hvor de har sine andre forsikringer

– Dette er ikke ment som en erstatning for vanlig innboforsikring, men som et supplement for å være sikker på at man er dekket hvis uhellet skulle være ute når man leier ut på døgnbasis, sier Nilsen.

Døgnforsikringen har ingen egenandel og dekker tyveri og hærverk inntil 100 000 kroner. Prisen er 30 kroner pr døgn, og betales trygt og enkelt med mCASH.

Mer om døgnforsikring bolig