Rush etter finansieringsbevis

Selv om de fleste tror og håper på at departementet lar det være noe fleksibilitet for å hjelpe unge på boligjakt, så merker vi nå pågangen fra førstegangskjøpere som vil sikre seg finansiering før de nye reglene trer i kraft fra nyttår.

Forslaget innebærer både en innstramming på hvor mye lån man kan ha i forhold til inntekt. Og en reduksjon eller fjerning av bankens mulighet for å utvise fleksibilitet i forhold til egenkapitalkrav og avdragsfrihet.

Ønsket om fleksibilitet

Vi ser at mye av det som foreslås er bra, og banken støtter behovet for klare kjøreregler for hvor mye man kan låne.

Samtidig er det viktig å kunne opprettholde en fleksibilitet for å finne løsninger for gode kunder som ikke faller helt innenfor kravene. Det kan være unge med god inntekt og sparing som ønsker å kjøpe. Selv om de fremdeles mangler litt før de har nådd 15 % egenkapital. Eller det kan være muligheten for å kunne hjelpe ved eksempelvis samlivsbrudd.

Det viktige er å ha is i magen til tross for nye regler

Vi håper folk tenker over at et boligkjøp ikke er noe man kaster seg inn i uten å tenke nøye over egen økonomi, og tidsperspektiv på kjøpet.

Vi anbefaler gjerne en prat med banken nå før jul. Men at man deretter ikke tar for lett på den forpliktelsen et boligkjøp innebærer – det er dyrt å kjøpe feil. Og boligprisene vil ikke nødvendigvis fortsette lenge i dagens tempo

Finansieringsbevis gitt før jul er fortsatt gyldig på nyåret

Dersom du avklarer finansiering nå vil finansieringsbeviset være gyldig i avtalt tidsperiode også om det kommer nye regler. Normalt har et finansieringsbevis ha tre til seks måneders gyldighet. Og har du likevel tenkt å kjøpe snart så trenger det ikke være dumt å ta en prat med banken nå før julen ringes inn.

Kontakt meg om boliglån og finansieringsbevis