Slik får du godt grep på vinterføre

Nå må du ha lagt om til vinterdekk for å unngå bot, og i verste fall miste lappen. Du er nemlig påbudt å ha dekk som er tilpasset føret du kjører på.

Forskriften om bruk av kjøretøy sier at «kjøretøy må ikke brukes uten at det er sikret tilstrekkelig veigrep i forhold til føret, om nødvendig ved bruk av vinterdekk med eller uten pigger, kjetting eller liknende» (ref. NAF).

5 tips til gode vinterdekk:
 1. Sjekk jevnlig at det er riktig lufttrykk.
  Har man feil lufttrykk i dekkene vil kjøreegenskapene bli dårlig og det kan få dramatiske konsekvenser i en nødsituasjon. Da er de minuttene man bruker på å sjekke lufttrykk en billig forsikring.
 2. Sjekk spordybde og generell tilstand
  Bildekk er ferskvare, og varer derfor ikke mer enn ca. 2-4 år. Husk at det er krav om minimum 3 mm spordybde på vinterdekk, men at NAF anbefaler 4 mm.
 3. Vask dekkene jevnlig på vinteren
  Med jevnlig vedlikehold holder du dekkene fri for salt og olje som ligger i veibanen og fester seg i sporene.
 4. Sjekk reservehjulet
  Skulle du komme ut for en punktering så er det viktig at du har et godt reservehjul, særlig når føret er dårlig.
 5. Test gli og grep før du legger i vei
  Test hvor glatt bilbanen er ved å sjekke bremselengden. Dette bør også gjøres på «bar» asfalt
Med eller uten pigger?

Velger man å kjøre piggfritt blir det mindre dekkstøy enn om man kjører med pigg, spesielt på delvis bar veibane. Det sparer miljøet og slitasjen på veien er mindre.

Å kjøre uten pigger betyr også at man slipper piggdekkavgiften som ble gjeninnført i Trondheim fra 1. november i år. Man bør likevel vurdere å kjøre med pigger om man ferdes på blank is og kanskje i tillegg med vann på isen.

[button class=»read» url=»https://www.sparebank1.no/nb/smn/privat/forsikring/bil-bat-og-andre-kjoretoy/bilforsikring.html»]Få markedets raskeste bonusopptjening på bilforsikring[/button]

Motorstopp? Har du bilforsikring med kasko eller delkasko er veihjelp inkludert i forsikringen. Les mer om veihjelp her.