10 tips til å unngå brann i desember

Desember viser seg dessverre også å være ”høytid” for branner. Lav utetemperatur og mye aktivitet i heimen fører til økt brannfare. Slik kan du unngå å miste hus og hjem, men allikevel ha det kos.

Det er viktig å forsikre hus og hjem slik at man ikke står igjen tomhendt om noe skulle skje. Men det aller beste er jo om man klarer å unngå å bli en av de rundt 300 familiene som hvert år mister hjemmet sitt til brann i førjulstiden.

  1. Bytt batteri i røykvarsleren og sjekk at boligens brannslukningsutstyr både er lett tilgjengelig og i god stand.
  2. Med økt aktivitet på kjøkkenet er det viktig å huske å slå av ovn og kokeplater etter bruk. Det er også greit å være obs på at brann ved koking av smult krever et egnet slukkemiddel som tett lokk eller brannteppe, da vann bare gjør det verre.
  3. Med både juletrebelysning og andre julelys i boligen og ute, så er det viktig at man tar det på alvor om en sikring går flere ganger. Den bør sjekkes og evt byttes. Husk også å slå av alle lys før natta.
  4. Vær oppmerksom på at de populære lyshusene/keramikkhusene kan være brannfeller.
  5. Forlat aldri rom med stearinlys tent. Og hold antallet oversiktelig.
  6. Unngå å la stearinlys stå i trekk eller nært noe (særlig granbar og plast) som enkelt tar fyr.
  7. Bruk aldri brennbar væske til å tenne opp i ovn eller peis.
  8. Fukt varm aske og oppbevar det brannsikkert før det kastes.
  9. Bruk sparepære eller LED-pære i julestjernen (IKKE glødepære), og vær oppmerksom på at særlig julestjerner i papir kan være farlige.
  10. Alkohol spiller en negativ rolle i mange av brannskadene. Vær derfor spesielt aktsomme når feiringen omfatter bruk av alkohol.

Husk å kontrollere røykvarslerne og sikre deg at brannslukningsutstyr er lett tilgjengelig – og i god stand. Utstyr boligen med seriekoplede røykvarslere og med minst en håndslokker i hver etasje. De små boksene med slokkeskum er velegnet til å slokke små branner – invester derfor i noen slike bokser i år.

Hva gjør du om noe skjer med huset ditt?