10 tips til bedre julegavehandel

Førjulstiden skal være koselig, matgod og nytbar. For mange oppleves den heller som stressende, dyr og med dårlig samvittighet for alt man burde ha gjort. Men jula handler ikke om gavene, selv om det noen ganger kan virke litt sånn. Så da kan det være greit å gjøre det enklere.

Så hvordan ligger du an? Er du ute i god tid, eller ligger du an til å måtte handle i siste liten? Med mye eller lite penger og tid, så er dette greit å ha med seg:

1. Bruk appen Julegavelisten
Her kan du planlegge hvor mye du skal bruke og på hvem, med god og enkel oversikt fra begynnelse til slutt.

2. Avtal et prisnivå på gaver til familie og venner på forhånd
Det er ikke kleint å ha en avtale om pris. Mest sannsynlig blir de lettet om du spør, fordi det gjør det enklere for dem også.

3. Slipp moms og toll når varen du kjøper på nett koster mindre enn 350 kroner
Det inkluderer kostnaden for frakt og forsikring, så dobbeltsjekk at sluttsummen ikke overstiger dette.

4. Sjekk rabatter og tilbud som er tilgjengelig for deg
Unge kan sjekke kundeklubb-appen vår, studenttorget.no eller lignende tilbud. For andre er prisjakt.no, kundeklubber for diverse kjeder og letsdeal.no gode alternativer.

5. Tenk miljøsmart og bærekraftig
Kjøp ting som er holdbart og på sikt kan repareres, eller som kan byttes om det ikke passer mottakeren.

6. Støtt en god sak, gi det i gave til noen du er glad i – og få skattefradrag
Støtter du gode formål som Kirkens Bymisjon eller andre i form av «julegaver» du kan gi bort, så kan du få 28 % skattefradrag på beløpet. For å få skattefradraget må den totale gaven overstige 500 kroner for kalenderåret, og fødsels- og personnummeret ditt må oppgis til organisasjonen så de får rapportert det inn til Skatteetaten.

7. Ikke bruk penger du ikke har – og hold deg til planen
Det er lett å la seg rive med, eller gjøre impulskjøp om man er i siste liten, eller kommer over et tilsynelatende godt tilbud. Men hold hodet kaldt, og behold planen.

8. Hvis du har lagt deg på et for høyt nivå i tidligere år – sett en ny standard nå
Mange tenker at de må «overgå seg selv» på julegavene de tidligere har gitt. Dette kan gjøre handelen både krevende og kostbar. Start heller på ny frisk, med et nivå du kan være komfortabel med også i fremtiden.

9. Bruk kredittkort når du handler på nett – for ekstra sikkerhet ved svindel eller klage
Det kan være både billig og praktisk å handle på nett, men for å unngå ubehagelige overraskelser på lønnskontoen er det trygt å bruke kredittkortet.

10. Vi husker tiden bedre enn tingene – bruk mer tid på hverandre enn på gavene
Bakverk, julepynt og annet hjemmelagd er dessuten fine gaver til tanter og besteforeldre. Og hvorfor ikke spleise på en helgatur i julegave til hverandre?

Last ned appen Julegavelisten