Et stort hjerte gir skattelette

Gir du penger til veldedighet så gleder du noen som trenger det, og noen som får, samtidig som du kan få skattefradrag.

Du kan få fradrag i skattepliktig inntekt for pengegaver til visse frivillige organisasjoner og tros- og livssynssamfunn. Regjeringen foreslår også i det nye statsbudsjettet å øke skattefradraget inntil 30.000 kroner i året.

Hvordan får jeg skattefradrag?
  1. Organisasjonen må være forhåndsgodkjent. Her er listen over godkjente organisasjoner.
  2. Gaven må være på minst 500 kroner til hver organisasjon, og totalt får man fradrag på inntil 25.000 kroner for 2016.
  3. Gaven må være forhåndsutfylt i selvangivelsen, og dette er det organisasjonen du støtter som må rapportere inn. Du kan ikke endre beløpet selv.
Slik får du fradraget

Når du handler «julegaver» fra et godkjent formål, er det viktig at du oppgir fødsels- og personnummer, så organisasjonen får meldt inn bidraget ditt. Penger innbetalt via faktura, nettside eller mobil i løpet av kalenderåret skal automatisk gå på ditt fødsels- og personnummer og bli innrapportert til skatteetaten av organisasjonen i januar.

Det er viktig å merke seg at beløp under 500 kroner ikke gir skattefradrag. Men enda viktigere er det at det er samlesummen for hele året som teller, så mange små beløp kan likevel komme seg på over 500 kroner totalt, og dermed gi skattefradrag.

Her finner du 10 av våre beste julegavetips.

Handler om å hjelpe noen som trenger det

Gir du en gave til et godt formål i gave til noen du er glad i, så gleder du dobbelt så mange som om gavemottakeren fikk noe de uansett egentlig ikke trenger. En slik julegave fortsetter å gi, og pengene dine blir ekte verdi. At man får skattefradrag i tillegg gjør at man enten kan gi litt mer, eller at man kan spare litt selv.

Her er gode formål som er godkjent for skattefradrag og som vi anbefaler:

  • Kirkens Bymisjon er en åpen og inkluderende organisasjon som arbeider i over 20 byer i Norge. Blant mennesker som strever med hverdagen på ulike måter. For mange er Vår Frue Åpen Kirke i Trondheim det eneste stedet hvor de til en hver tid kan føle seg velkommen, akkurat som de er, og akkurat i dag. Gled en som gruer seg til jul, kjøpe glassengler, eller kjøp pakkelapper til hele familien.
  • Trondhjems Turistforening er en del av Den Norske Turistforening og er Midt-Norges største friluftslivsorganisasjon med nesten 20.000 medlemmer. Foreningens formål er å tilrettelegge for et aktivt, enkelt og naturvennlig friluftsliv.
  • MOT utvikler robust ungdom i hele Norge. Som inkluderer alle, og som har MOT tl å si nei, til å leve, og til å bry seg.
  • Kirkens Nødhjelp står for grenseløs nestekjærlighet, og er en av Nordens største bistandsorganisasjoner. Her kan du gi noen en geit, en skolesekk, en brønn eller rett og slett rent vann. Du får et fint kort med bilde av f.eks. geita, som du kan gi til noen i gave.
  • Barnekreftforeningen er en frivillig, landsdekkende organisasjon som drives av foreldre som har eller har hatt barn med kreft. De jobber kontinuerlig med å bedre barn og ungdom med kreft og deres familier sin situasjon under en tøff hverdag.

[button class=»read» url=»http://bymisjon-glede.no/»]Gled en som gruer seg til jul[/button]