Kan spare mye penger på å planlegge

– Vi handler for mye mat i forhold til det vi evner å forbruke og mye av grunnen til dette er nok at vi handler for ofte og vi handler på impuls, sier privatøkonom Endre Jo Reite.

Det er ingen ukjent sak at mange av oss fyller handlevognen til randen med det vi tror vi har lyst på av mat og drikke i julen. «Det skal i alle fall ikke være mangel på mat i huset» er et velkjent utsagn som nok brukes hyppig for tiden. Det gjør at mye mat havner rett i søppeldunken.

– Vi handler for mye mat i forhold til det vi evner å forbruke, og mye av grunnen til dette er nok at vi handler for ofte og vi handler på impuls, sier privatøkonom Endre Jo Reite.

Og det har han helt rett i. Vi kaster i gjennomsnitt 46 kilo mat hver og en av oss i året. Det er det lett å gjøre noe med mener Reite.

– Å planlegge gjør du kanskje fra før, men trikset er veldig detaljert planlegging. Lag handlelisten så nøyaktig som mulig. Hvor mange skal ha frokost, lunsj og middag? Hvor mye trenger du av de ulike matvarene? Skriv også ned de ulike dagene du skal handle inn for – julaften, 1. juledag og lignende, sier han.

Med julaften på en lørdag, vil matbutikkene være åpen nesten som normale arbeidsdager. Det gir rom for å handle mat også i romjulen.

– Kjøp inn mat for de første fridagene rundt julaften, og ta heller en ny handlerunde før nyttår for å unngå å kjøpe unødvendig mye mat. Se også etter tilbudsvarer fra de ulike butikkene – kanskje noe av det som står på handlelisten din er på tilbud? sier Reite.

Ønsker du en oversikt over hvor du finner de gode tilbudene? Da kan du gjøre det her.