– Økonomiske nyttårsforsetter gir romsligere økonomi gjennom hele året

Ved å bruke litt tid på å gå gjennom økonomien din, kan du spare mye penger gjennom hele året, sier privatøkonom Endre Jo Reite.

Nordmenn ønsker å bruke mindre penger og spare mer i 2017. For å få til det mener privatøkonom, Endre Jo Reite at man bør sette av tid i dagene fremover til å se over forbruket for 2016.

– Mange bruker romjulen til å tenke på nyttårsforsetter for det kommende året, og da bør økonomien være med i bildet. Ved å ta deg tid til å sette opp økonomiske nyttårsforsetter, kan du få romsligere økonomi gjennom hele året, sier Reite.

Reite har følgende råd for bedre økonomi i 2017:

1. Kartlegg alt av forbruk

– For å kutte forbruket må man aller først kartlegge utgiftene man har. Hva er nødvendige utgifter og hva er det ikke? Ved å logge inn i nettbanken får du god oversikt over hva du har brukt penger på i 2016. Sjekk om det finnes en funksjon i nettbanken som sorterer utgiftene dine ned i poster som mat og drikke, transport, klær osv. På den måten er det lett å finne ut av hvor pengesluket er.

2. Betal regninger og kutt i faste utgifter

– Betal ned regningene dine, det er alfa omega. Om du har bygd deg opp kredittgjeld eller har regninger med høy rente bør du prioritere å betale dem først. Det kan være du tenker «Hvor skal jeg ta de pengene fra?» og da bør du rydde i de ulike utgiftspostene. Spørsmålet du må stille deg er; Hva ønsker jeg å prioritere pengene mine på? For eksempel betaler du for mange GB mobildata du aldri bruker? Ser familien på alle hundre tv-kanalene du betaler for? Ved å stille seg slike spørsmål kan store faste utgifter bli drastisk lavere, og du får midler til å betale regninger eller gjøre andre ting du har lyst til.

3. Undersøk alternativene
endre jo_1x1

Privatøkonom Endre Jo Reite

– Om du gjør litt research på internett kan du finne ut at man kan spare mye på strøm, forsikringer, renter og avdrag på lån og liknende. Varen er ikke nødvendigvis dårligere selv om den er billigere, den kan være bedre eller nøyaktig den samme. Ved å investere litt tid i å utforske alternativene kan man finne billigere alternativer som passer ditt behov bedre.

4. Kutt usunne vaner

– Uvaner kommer i mange former, også i økonomien. Små summer som en kaffe om morgningen, eller en pølse etter jobb kan fort bli store summer i lengden. Om du bruker 40 kroner hver dag etter jobb har du brukt 10.400 kroner i løpet av et år. Slike småsummer er unødvendige og kan enkelt gjøres noe med.

5. Sett opp budsjett

– Etter å ha gått gjennom forbruket for 2016 og tatt grep om økonomien din, er tiden inne for å sette opp et budsjett for 2017. I budsjettet setter du opp inntekten etter skatt, faste og variable utgifter etter å ha skrelt bort det unødvendige og en post til sparing. De fleste bankene tilbyr en budsjettfunksjon i nettbanken der alle transaksjonene dine blir sortert i poster. På den måten kan du enkelt følge med.

6. Tydelige sparemål

– Nå som du har kartlagt forbruket og satt opp budsjett, er tiden inne for å se på sparepotensialet. Om du har inntekt har du også et sparepotensial. Det å ha tydelige sparemål er viktig for å holde motivasjonen oppe og gir deg samtidig økonomisk trygghet. Ønsker du å reise med familien på ferie? Kjøpe båt, hytte eller hus? Da må du sette av penger til sparing. Dette kan du gjøre i nettbanken din ved å sette et fast beløp som trekkes automatisk så fort lønna kommer inn på konto. Sparingen bør skje månedlig slik at det blir en struktur, og du får kontinuerlige resultater som følge av den.