Slik bytter du julegaver i romjula

Bytte julegaver i romjula?

Fått en julegave som ikke passer helt, eller som du har fra før? Det er helt vanlig å bytte gaver under romjulssalget. Dette er våre beste tips til deg som vil bytte julegaver og lurer på hvordan reglene er.

Forbrukerlovverket sier ingenting om at du har rett til å bytte julegaver (eller andre varer) når du har kjøpt noe i en vanlig butikk, men de fleste butikker i Norge strekker seg langt for å gjøre deg som kunde fornøyd. Det er derfor blitt praksis at du kan bytte varer i de aller fleste butikker. Unntaket er matvarer, salgsvarer og som oftest badetøy og undertøy.

Les mer: 38 % av oss bytter gaver vi har fått (forbrukerradet.no)

1. Julevarer som plutselig er på tilbud når du skal bytte dem

– Har du fått «julete» gaver, kan varen være på tilbud når du forsøker å bytte den i romjula, eller etter nyttår. Det vanligste da er at du får bytte til den prisen som varen står i nå, og ikke fullprisen den ble kjøpt for før jul, forteller Magne Gundersen, forbrukerøkonom i SpareBank 1.

2. Virker ikke gaven du fikk til jul?

Hvis varen ikke virker, da har den en vesentlig mangel. Da har du i følge forbrukerkjøpsloven, krav på å få en ny vare, prisavslag eller en reparasjon av varen.

Les også:Her er svartelista til Forbrukertilsynet over falske nettbutikker

3. Er varen forseglet eller har den en byttelapp?

Hos de fleste butikker tar de imot varen så lenge forpakningen ikke er brutt. På byttelappen står det sannsynligvis hvor lang byttefrist du har. Bytteretten varierer ofte fra 7 dager til 30 dager, men dette avhenger av butikk. Det er ikke sikkert du får penger igjen, men du kan bytte til noe annet eller få tilgodelapp. OBS! Salgsvarer byttes som oftest ikke.

4. Pakk fint opp – og så fint inn igjen

–Et godt tips er å levere varen tilbake til butikken ubrukt, og nøyaktig slik du fikk den i originalemballasjen. Har du derfor fått en gave som ikke falt i smak, pakk den inn identisk som da du pakket den ut, slik at butikken kan selge den på nytt. Da møter du også blide fjes i kassa, sier Gundersen.

Les også: Kjøre hjem etter julefeiring? Slik håndterer du juletrafikken

5. Hvordan kan jeg bytte julegaver kjøpt på nett?

Legg merke til at nettbutikker ikke har samme praksis som fysiske butikker. Har du fått gave som er kjøpt på nett, er det 14 dagers angrefrist som gjelder. Dermed kan du sende varen tilbake, men gjør det kjapt. Fristen er 14 dager fra kjøperen, altså den som kjøpte gaven, mottok varen.

P.S. Hvis du handler på nett så anbefaler vi å betale med Mastercard, for sikkerhetens skyld. Betaler du regningen ved forfall, påløper ingen ekstra kostnader ved bruk av Mastercard. Velger du å utsette betalingen betaler du renter, eksempel: Effektiv rente 23,9 %, 15.000 kr, o/12 mnd, kredittkostnad 1.518 kr. Totalt beløp 16.518 kr.

Bruk Mastercard når du handler på nett

Artikkelen er sist oppdatert 23. desember 2019.