Slik bytter du julegaver i romjula

Kom julegaven i feil størrelse, i form av noe du har fra før, eller var den rett og slett bare feil for deg? Her får du byttetipsene.

Forbrukerlovverket sier ingenting om at du har rett til å bytte, men de fleste butikker i Norge strekker seg langt for å gjøre deg som kunde fornøyd. Det er derfor blitt praksis at du kan bytte varer i de aller fleste butikker. Unntaket er matvarer, salgsvarer og som oftest badetøy og undertøy.

Varer på tilbud etter jul

–Har du fått julete gaver, kan du risikere at varen er på tilbud når du forsøker å bytte den i romjul, eller etter nyttår. Da får du bytte til den prisen som varen står i nå, og ikke fullprisen den ble kjøpt for før jul, forteller Magne Gundersen, forbrukerøkonom i SpareBank 1.

Virker ikke varen?

Hvis varen ikke virker, da har den en vesentlig mangel. Da har du i følge forbrukerkjøpsloven, krav på å få en ny vare, prisavslag eller en reparasjon av varen.

Sjekk svartelista til Forbrukerombudet over falske nettbutikker

Er varen forseglet eller har den en byttelapp?

Hos de fleste butikker tar de imot varen så lenge forpakningen ikke er brutt. På byttelappen står det sannsynligvis hvor lang byttefrist du har. Bytteretten varierer ofte fra 7 dager til 30 dager, men dette avhenger av butikk. Du får som oftest ikke penger igjen, men kan bytte vare mot vare eller tilgodelapp. Salgsvarer byttes som oftest ikke.

Pakk fint opp – og inn igjen

–Et godt tips er å levere varen tilbake til butikken ubrukt, og nøyaktig slik du fikk den i originalemballasjen. Har du derfor fått en gave som ikke falt i smak, pakk den inn identisk som da du pakket den ut, slik at butikken kan selge den på nytt. Da møter du også blide fjes i kassa, sier Gundersen.

Hva med gaver kjøpt på nett?

Legg merke til at nettbutikker ikke har samme praksis som fysiske butikker. Har du fått gave som er kjøpt på nett, er det 14 dagers angrefrist som gjelder. Dermed kan du sende varen tilbake, men gjør det kjapt. Fristen er 14 dager fra kjøperen mottok varen.

Tryggere netthandel med kredittkort