Slik holder du tyvene unna i julen

Få ting er verre enn å komme hjem etter en koselig juleferie – og møte kaos hjemme. Men det finnes enkle forholdsregler for å unngå innbrudd.

Jula nærmer seg med stormskritt, og tyvene gnir seg i henda og venter på å slå til. I de fleste hjem blir PCer, iPader, TVer og andre eiendeler verdt mange tusen kroner stående ubevoktet i lang tid, til tyvenes store glede. For tyvene er et ferieforlatt hjem nærmest en gavepakke.

Da er det viktig å være på vakt for tyvenes hemmelige triks. Tyvene velger nemlig å markere potensielle mål med mystiske lapper i dørsprekker, merker på postkasser eller tape på dørhåndtaket. Markeringene kan være utspekulerte og så primitiv som en stein på trappa. Slik holder tyvene oversikt over hvilke hus som står tomme og hvor det er folk.

Informer naboen

Skadeforebygger i SpareBank 1 Forsikring, Fred Nilsen forklarer at små grep kan utgjøre store forskjeller på om ditt hus blir utsatt for innbrudd eller ikke. Han gir følgende råd til de som skal reise vekk nå i julen.

 1. Sjekk låsene. Dette gjelder på alle dører og vinduskarmer som lett kan brytes opp.
 2. Få naboen til å ta inn posten din og gjerne fylle litt søppel i din søppelkasse.
 3. Husk å avbestille avisen, eller be naboen ta den inn.
 4. La rotet stå fremme. Noen sko på trappa, en kaffekopp på bordet, og noen leker på gulvet gjør at det ser ut som om noen er hjemme.
 5. Parker biler hos hverandre. På den måten gir man inntrykk av at det er noen hjemme i boligen.
 6. Er det snø der du bor? Avtal at noen måker innkjørselen din.
 7. Styr lys og radio med en enkel tidsbryter. Bytt lyspære i alle utelys til pærer som automatisk tennes når det blir mørkt. Skaff deg gjerne noen batteridrevne «stearinlys» med timer. Lyskaster med bevegelsessensor på baksiden av huset er også et godt tips.
 8. Det kan være lurt å fortelle de nærmeste naboene om at du vil være borte noen dager slik at de kan være spesielt oppmerksomme.
 9. Sosiale medier er i dag en stor fallgruve. Ikke del informasjon om når du reiser, når du kommer hjem og at huset står tomt. Da vet tyvene når de har fri tilgang til hjemmet ditt.
Slik sikrer du deg

Om tyvene likevel skulle la seg friste kan det være lurt med et FG-godkjent alarmanlegg. Forsikringsselskaper anbefaler alle husholdninger å skaffe seg boligalarm. Boligalarmer bidrar nemlig til å skremme bort tyvene, og har vist seg å minske antall innbrudd per år.

Mange er ikke klar over at det er mulig å få gode rabatter på innboforsikringen hvis du har installert en FG-godkjent boligalarm. Ettersom forsikringsselskapene opplever færre innbrudd i boliger med godkjent innbruddsalarm, kan flere forsikringsselskaper gi avslag på forsikringen.

Slik sikrer du deg:

 • Monter et FG-godkjent alarmanlegg. God merking som viser at det er montert alarm virker klart preventivt.
 • Oppbevar gjerne de mest verdifulle gjenstandene i FG-godkjent safe.
 • Pass på at alle ytterdører er utstyrt med FG-godkjente låser. Se mer info på www.fgsikring.no.
 • Alle vinduer må holdes låst, og må ikke være i luftestilling. Sjekk at spesielt utsatte vinduer har FG-godkjent lås.
 • Lås også garasje og uthus

Pass på at du har en god husforsikring og innboforsikring med en tilstrekkelig høy forsikringssum.

Ønsker du å lese mer om husforsikring? Da kan du gjøre det her!