Slik kan du spare på å gi

Vi gir så det monner, men går glipp av store beløp i skattefradrag. Det kan en ny app gjøre slutt på.

Med en ny betalingsløsning kan vi nå gi litt mer, uten å måtte grave i lommeboka.

– Det totale omfanget av små donasjoner er enormt. og mange får ikke skattefradragene de har krav på fordi enkeltsummene ikke identifiseres på giveren. At vi nå sikrer en god over dette, kommer både giverne og organisasjonene til gode, sier administrerende direktør Elisabeth Haug i mCASH.

Sammen med Winorg har de lansert en integrasjonsløsning som sikrer at alt som doneres gjennom mCASH appen både stort og smått – fanges opp og registreres for skattefradrag på alt over 500 kroner totalt, uansett formål eller størrelse på enkeltbeløp.

Mer til formålet

Så langt i år har én av tre nordmenn gitt mer enn 500 kroner til veldedighet. Stadig flere velger dessuten å gi utenom faste trekk og til flere veldedeighetsformål.

– Antallet gaver øker dersom man tilrettelegger for enkelhet og spontanitet. Andelen gaver som kommer inn via mobilløsninger har økt i år og vil etter hvert overta for mer tradisjonelle metoder som bøsser. websider og postutsendelser, sier Ståle Sørensen i Wiborg.

Vinn-vinn

Den nye betalingsløsningen sørger dessuten for at donasjoner kommer raskt og effektivt fram til dem som trenger det. Løsningen er også en kostnadseffektiv innsamlingsmetode for de ulike organisasjonene.

– I og med at organisasjonenes administrative kostnader synker, går også enda mer til formålet. Det er en vinn-vinn situasjon. Det tar omtrent et kvarter fra du donerer til beløpet er registrert til formålet – uten noen form for manuell håndtering, sier Sørensen.

Hvordan får jeg skattefradrag?
  1. Organisasjonen må være forhåndsgodkjent. Her er listen over godkjente organisasjoner.
  2. Gaven må være på minst 500 kroner til hver organisasjon, og totalt får man fradrag på inntil 25.000 kroner for 2016.
  3. Gaven må være forhåndsutfylt i selvangivelsen, og dette er det organisasjonen du støtter som må rapportere inn. Du kan ikke endre beløpet selv.
Slik får du fradraget

Når du handler «julegaver» fra et godkjent formål, er det viktig at du oppgir fødsels- og personnummer. Så organisasjonen får meldt inn bidraget ditt. Penger innbetalt via faktura, nettside eller mobil i løpet av kalenderåret skal automatisk gå på ditt fødsels- og personnummer. Så blir det innrapportert til skatteetaten av organisasjonen i januar.

Det er viktig å merke seg at beløp under 500 kroner ikke gir skattefradrag. Men enda viktigere er det at det er samle summen for hele året som teller. så mange små beløp kan likevel komme seg på over 500 kroner totalt, og dermed gi skattefradrag.