6 smarte tips til deg som skal selge boligen

Unngå fellene før boligsalg. Med noen enkle justeringer kan det fort bli lønnsomt.

Bruker du store beløp på oppussing av ting det ikke er noe galt med i en leilighet du bare planlegger å bo i noen år, er det stor sannsynlighet for at du ender med tap, sier Privatøkonom Endre Jo Reite.

Og Reite vet hva han snakker om. Han har gjennomgått 330 lånesaker med formål oppussing, der det foreligger estimat på kostnad og takst etter oppussing. Tallenes tale er klare.

– Gjennomsnittlig verdiøkning er 58 prosent av kostnadsestimat. Altså går mer enn én av tre oppussingskroner til arbeid som ikke påvirker verdien på boligen. Tallet har ligget stabilt siste årene, men ville vært lavere om det ikke samtidig var så høy prisvekst på bolig, sier han.

Øker gjeld, men ingen verdiøkning

Men hvor blir det av én av tre oppussingskroner som ikke går til verdiøkning? De går rett i boliggjelden forklarer privatøkonomen.

–  De fleste som eier bolig, har høyere gjeld på boligen i dag enn da de kjøpte den – fordi de har pusset opp, kjøpt bil og annet som de pakker inn i boliglånet. De tenker ikke på at de bare skyver gjelda foran seg, sier Reite.

Forskjellig smak

Men hvorfor har det blitt slik? 58 prosent av eiendomsmeglerne opplever at boligkjøperne skal gjøre endringer på boligen de nettopp har kjøpt. Det viser en fersk undersøkelse fra Norges Eiendomsmeglerforbund.

Halvparten av boligkjøpere sier de vil pusse opp badet når de overtar ny bolig, ifølge undersøkelsen. Det koster fort et par hundre tusen kroner å pusse opp et bad, og du kan ikke regne med å få noe igjen for det når boligen skal selges igjen. Det samme gjelder kjøkken. Det kan lønne seg å skifte ut frontene på skapene, slik at kjøkkenet framstår som innbydende. Men å pusse opp hele kjøkkenet, får du neppe penger igjen for ved salg.

Den store tyven er helt klart oppgraderinger av kjøkken og bad. Kjøper har ofte en annen smak enn du har, og vil pusse det opp igjen likevel. Her er det tydelig at mange bytter hyppig selv om levetid på kjøkken og bad er lang, sier Reite.

Men selv om enkelte prosjekter ikke gir verdiøkning, er det likevel noe som kan gi mange kroner i kassen.

– En balkong har stor verdi for mange boligkjøpere, og gjør at mange er villige til å betale mer for å ha det. En uteplass med plass til grill og utemøbler kan gjøre mye med prisen på boligen. 

Vil unngå oppussingsprosjekt

Det er ikke til å stikke under en stol, at  folk flest vil ha en bolig de kan flytte rett inn i, det vet vi både av erfaring og gjennom undersøkelse. Står det mellom to boliger, kan de små detaljene vippe salget i ditt favør.

– Når folk går på visning får de et førsteinntrykk av boligen. Dersom huset eller leiligheten ser shabby ut, vil det trekke ned. Ofte koster det lite å fikse på gamle lister, slipe gulvene, male og feste løse ledninger, og det kan gjerne lønne seg, sier Reite. 

Lag ekstra soverom

Har du mulighet til å «utvide» leiligheten din så den får et soverom ekstra, vil dette utvilsomt gi den aller største verdistigningen. Om du har en ettromsleilighet med stort kjøkken, vil det lønne seg å flytte kjøkkenet ut i stuen og heller lage et soverom der kjøkkenet var. Det samme gjelder toroms-til treroms.

– Så fort du får enda et soverom vil langt flere være villige til å være med i en budrunde, og med flere i budrunden er det større sannsynlighet for å oppnå høyere pris, sier Reite. 

Her er seks tips til deg som skal selge boligen

1. Utnytt mulighetene: Har boligen din en løsning slik at det finnes rom for å lage et ekstra soverom, så kan det være med på å øke verdien på boligen. Det samme gjelder muligheten for balkong. Se på prospektet, og se hvilke muligheter som finnes. Om boligen har uteområde, bør man legge litt arbeid i å få det til å se bra ut.

2. Unngå enkelte prosjekt: Det skal f.eks godt gjøres å tjene inn igjen kostnadene ved å pusse opp et helt bad når du selger. Gammel tapet, slitent gulvbelegg og vegger som ikke er malt på mange år, kan med fordel fornyes. Små detaljer som løse lister, flekker og hull i veggene bør man også gjøre noe med

3. Siste finpuss: Fjern malingsflekker, fest lister og skru fast løse lamper m.m. Halvferdige boliger oppnår som regel lavere pris.

4. Synlige justeringer: Bytt ut de gamle frontene på kjøkkenskapene, eller benkeplaten om den er slitt. Å sette opp fliser mellom kjøkkenskap og benk giret nytt og moderne inntrykk uten at det trenger å koste for mye. På badet kan det være en god idé å rense eller bytte fugemassen om den begynner å bli gul eller sort.

5. Forskjellig smak: Det er aldri lurt å pusse opp i den tro at andre vil like det du har valgt. Folk vil kjøpe en nøytral bolig de selv kan forme, ikke noen annens hjem.

6. Dokumentasjonen i orden: Det er alltid en dårlig ide å fikse rør og elektrisk selv, uten fagkunnskap. Sørg for å ha dokumentasjon. Folk vil se at ordentlige fagfolk har gjort jobben på våtrom og med det elektriske systemet. Har du gjort noe selv på slike ting må du opplyse om det, hvis ikke kan det vente klager og rettssak.

Tenker du å selge boligen din? Kontakt våre meglere i dag!