Lønner det seg å eie eller leie?

Mange sliter med å komme seg inn på boligmarkedet. Men er det nødvendigvis mest lønnsomt å eie?

Med høye boligpriser og et trangt leiemarked kan det være vanskelig å vite hva som lønner seg. Hvilken livssituasjon du er i, hvilke planer du har for de neste årene, og hvordan økonomien din ser ut er alle faktorer som må tas med i regnestykket. Det er ikke slik at å eie alltid er det lureste. Det er ikke alltid best å leie heller. Vanskelig? Helt klart.

Er du ung og i startgropen av det voksne livet, har du mulighetene åpne. Jobbe der, flytte her – som leietaker har du bedre mulighet til å flytte dit du vil akkurat når du vil det. Du slipper å være bundet til et lån som skal nedbetales, og slutter dusjen eller vaskemaskinen å virke – ja, da slipper du å fikse den også. Bekymringsfritt og enkelt.

Men hva hvis du vil kjøpe?

Mange ganger lønner det seg allikevel å eie leiligheten du bor i. Med dagens lave rente kan det være fristende å kaste seg inn i boligjakten så fort som mulig. Kan du tenke deg å beholde boligen i tre til fem år, kan eie være en god løsning for deg. Da vil du nemlig normalt sett tjene på selve verdistigningen og skattefradraget for rentekostnader.

På lang sikt lønner det seg nemlig nesten alltid å eie boligen selv, og heldigvis finnes det nok av gode rådgivere i banken som kan hjelpe deg gjennom hele prosessen – fra hjelp til egenkapital til råd og veiledning om selve boligkjøpet og budrunden. De som kommer i kontakt med banken tidlig stiller ofte sterkere når budrunden først blir sparket i gang. Tips fra folk som kjenner prosessen er aldri feil.

Vurder fordeler og ulemper

Så når tiden har kommet og du er moden for å flytte, enten ut fra barnerommet eller en trang hybel, er det smart å vurdere både ønsker og muligheter før du signerer kontrakt. Tenk over hvilke fordeler og ulemper det er med å både eie og leie, sett dem opp på et ark og se hva som passer best for deg. Å kjøpe bolig er en langsiktig plan, så det er bare å slappe av. Det er ingen grunn til å stresse.

Vi er alle på ulike stadier i livet. Du velger det som passer deg, din lommebok og dine fremtidsplaner best.

Her er noen faktorer som kan ha betydning for deg som skal ut å kjøpe din første bolig eller bevege deg ut på leiemarkedet:

Derfor bør du eie bolig:

  • Du kan oppnå verdistigning på boligen
  • Boutgiftene som betales dekker renter og avdrag på eget boliglån
  • Det er skattemessig gunstig å eie egen bolig
  • Du risikerer ikke å bli kastet ut fordi leiekontrakten utgår
  • Du kan innrede og utforme boligen som du selv ønsker

Derfor bør du leie bolig:

  • Du slipper å ta risikoen for fallende boligpriser
  • Du har større forutsigbarhet for boutgifter, siden renten på boliglån kan stige og det kan dukke opp feil på boligen du kjøper
  • Du har større fleksibilitet, og kan flytte lettere og billigere fra en leid bolig
  • Du kan trolig bo mer sentralt, siden det er mer overkommelig å leie i bysentrum enn å kjøpe samme sted

[button  class=»read» url=»http://www.smartepenger.no/kalkulatorer?id=901″]Finn ut hva som passer deg best på «Eie eller leie-kalkulatoren»[/button]