Lønner det seg å kjøpe inn store kvantum med mat og fryse ned?

Enten du er enslig, del av en duo eller er medlem av en større familie, så er det enkelte tips og råd som gjelder uansett.

– Hovedregelen bør vel være at man ikke bør kjøpe ting man ikke trenger. Det er fort gjort å la seg rive med av gode tilbud på store kvanta, men om man ellers ikke ville kjøpt én, så er det altså lite poeng i å kjøpe tjue, selv til halv pris, sier privatøkonom Endre Jo Reite.

Men om du klarer å holde hodet kaldt når du handler, så kan det likevel være godt for både lommeboka og tidsklemma å fryse ned ekstra matvarer.

Fordelene med å fryse ned

1. Du kaster mindre mat, om du fryser det istedet for å la det ligge frem til det blir dårlig. ForMat har anslått at hver person i Norge kaster over 42 kilo mat i året.  En god del av denne maten er uåpnet før det handler i søppelkassen.

2. Spiser du mye av noe så kan det være greit å ha ekstra i bakhånd, og dessuten er det lurt å slå til om slike varer kommer på tilbud. Kjøper du uansett to av én vare hver uke, så kan det være greit å kjøpe ti om de kommer på tilbud til halv pris. Sett åtte av dem i fryseren, så har du i lang tid fremover.

3. Lager du ekstra stor porsjon, og fryser det som ikke brukes med en gang, så har du ferdig middag klar en annen dag.

Mange har problemer med tidsklemma i hverdagen, og derfor kan det være lurt å lage for flere dager når man først lager mat. Tar ca like lang tid nå, men sparer deg mye tid senere.

4. Samle gratisvarer fra naturen og fordel dem utover hele året Naturen bugner over av bær og sopp og annet digg. Det er lurt for både lommeboka og ganen og benytte seg av muligheten til å samle mengder av det når det er sesong, så har man gratis og god mat hele året, i fryseren.

5. Du sparer tid og penger på å ha ting klart. Ta deg tid til å kutte grønnsaker og fordele i porsjonspakker, fryse kraft i isbitform for saus, lage pizzadeiger som er klare til steking etter tining, og hold oversikt over hva du har. Så slipper du å bruke tid senere, eller gjøre impulskjøp fordi du ikke har tid.

6. Det er lettere å unngå impulskjøp, hvis du lager deg en plan, og heller gjør storhandel litt sjeldnere. Da kan det være nyttig å ha noe av det i fryseren, så det holder seg lenger.

Pengene forsvinner i impulskjøp og dårlige handlevaner

– Småturer innom butikken blir ofte dyre, fordi man fort kjøper flere ting enn planlagt. Lag en matplan for den kommende uken en fast kveld i uka. Det trenger ikke ta lang tid, og er man flink de første ukene så blir det fort en vane. Så er det viktig at det bare er det som står på handlelista blir kjøpt inn, ikke fall for fristelsene, forteller Reite.

Slik fryser du mat best

  • Maten må være kald. Varm mat rett i fryseren vil heve temperaturen, og føre til at annen mat i fryseren begynner å tine.
  • Hold oversikt over hva du har i fryseren med å skrive det ned. En slik oversikt kan både hjelpe deg å planlegge måltid og å sørge for å spise mat i god tid før holdbarheten går ut.
  • Er det allerede tint så kan det ikke fryses på nytt. Når vi fryser mat danner det seg iskrystaller som utvider seg og gjør små skader på cellene i maten. Gjentar man dette flere ganger kan man ende opp med mat med en helt annen konsistens og kvalitet enn den man først hadde.
  • Merk varene med holdbarhetsdato. Her finner du oversikten over hvor lenge forskjellige varer holder seg i fryseren.
  • Hvis maten ikke er i originalemballasjen så bør den pakkes i lufttette bokser eller poser som du fjerner luften fra for ikke å bli misfarget av frostbitt. Hvis ikke kan det komme bakterier i maten.
  • Frys ting i riktig størrelse. Det gjør det lettere å ta ut riktig mengde, om maten er delt opp i riktig størrelse i forkant.
  • Fulle frysere er mer energieffektive. Med mindre plass til luft som blir varmet opp hver gang du åpner fryserdøren holder det seg kaldt.