Pensjon eller bolig?

Som ung må du jobbe flere år lenger, og likevel være forberedt på mye mindre penger som pensjonist. Samtidig er dagens utfordring med å komme seg inn på boligmarkedet både umiddelbar og viktig.

Pensjonsreformen i 2011 gir mindre årlig pensjon nå som vi nordmenn lever lenger. Det betyr at du enten må jobbe lenger eller ta til takke med mindre penger per år. Du som er ung rammes unektelig hardest av pensjons­reformen.

Sjekk hvor lenge du må jobbe (hvis du ikke sparer noe selv) her.

Mange bekker små blir en stor å

Det som er så fint med å tenke fremover og starte tidlig, er at det er ikke mange kronene i måneden som skal til for å sikre seg. Små og jevnlige beløp er alt som skal til for å nå målet.

Mange tenker at de ikke har råd, samtidig som de har lagt seg til vaner som lett kunne sørget for en fin sparing om amn hadde maktet å gjøre dem billigere eller enklere.

– Den ene koppen med kaffen du unner deg i løpet av arbeidsdagen koster bare 30 kroner. Men, det blir faktisk ca 7.000 kroner per år. Og det er uten renter. Hadde man spart under samme beløp (600 kr per mnd) over tid (40 år) i aksjefond kunne man forventet å ha ca. 1.701.985 kroner, forteller privatøkonom Endre Jo Reite.

Viktigere å spare til egen bolig?

Ja, det er kanskje viktigere i den fasen av livet du er inne i nå. Og med tunge egenkapitalkrav og høye boligpriser, så må man kanskje sette alle kluter til boligsparingen. Men, har du råd å avse litt til pensjon, om så bare et par hundrelapper, så anbefaler vi å gå for begge deler.

– Det er bedre å spare jevnt og trutt, og selv små beløp kan vokse seg store gjennom et helt arbeidsliv. Det er nemlig en fordel med det at sparingen skal strekke seg over så lang tid. Det betyr at man kan ta litt mer risiko, for derme å sitte igjen med mer avkastning enn man ville gjort om man satte inn penger på en vanlig bankkonto, sier Reite.

Her ser du hvor mye andre på din alder sparer.

Mange snakker om at de sparer til pensjon i boligen?

Hvis du allerede har boliglån, så er det selvsagt lønnsomt å betale boliglånet fremfor å spare på bankkonto når lånerenten er høyere enn innskuddsrenten. Boligen kan dessuten stige i verdi over tid, og jo mindre lån du må tilbakebetale ved salg, jo flere kroner er det som går i lomma di. Det er bra at flere og flere tenker på nedbetaling av lån som sparing.

Det kan jo også være at du skal gjennom en del år hvor du stadig erverver deg større bolig, samt kanskje felles økonomi og enda mer gjeld? Å ha en egen privat, om enn liten, sparing gjennom alle disse årene kan komme godt med i mange tilfeller hvor penger fra bolig ikke er et alternativ.

Den «romsligheten» du kjøper deg ved å nedbetale gjeld kan gjerne brukes som et tillegg til pensjon, men for de fleste blir det ikke så mye at du kan klare deg på det alene. Det er dessuten helt klart best å ha flere bein å stå på, og da gjerne i form av penger som er tilgjengelig uten at de krever at du selger boligen din.

– Noen planlegger å selge huset for å flytte til noe mindre når de blir eldre. Men hus er ofte ikke verdt så mye som en leilighet i kvadratmeter. Når vi ser på hva som faktisk skjer ved boligbytte så ender de fleste med et en leilighet i samme prisklasse som boligen de flytter fra. De frigjør derfor heller ikke boligkapital ved boligbytte, sier Reite.

Sjekk hvor mye du bør spare til pensjon