Slik sparer du smart til barna

Får du dårlig samvittighet hvis du ikke sparer barnetrygden? Mange sparer til barna sine, ofte for å hjelpe dem i studietiden eller til å kjøpe sin første bolig. Her er tipsene du trenger når du skal sette opp sparing for barn.

En undersøkelse fra NTNU viser at 50 % av de som får barnetrygd sparer den. Foreldre som klarer å gjøre dette hver eneste måned er flinkis-foreldre. Uansett om vi sparer hver måned eller litt av og til, så bør vi vite hvordan det er best å spare til barnas framtid.

5 råd til foreldre om sparing til barna

1. Begynn sparingen på vegne av barna så tidlig som mulig. Gjerne med en gang barnet er født, men størrelsen avhenger av økonomien til foreldrene. Tidlig sparing gir barna dine økonomisk sikkerhet og handlefrihet senere i livet, og starter du tidlig så vil selv små beløp vokse seg store over mange år.

2. Spar regelmessig. Den enkleste måten å spare opp mye penger, er å gjøre sparing til noe hverdagslig. Foreldrene kan enkelt opprette et fast månedlig trekk.

3. Se om du kan sette av noe av barnetrygden til sparing. Det er en god mulighet til sparing som kan fungere som en solid startkapital når barnet blir eldre.

4. Vurder å gå for litt høyere risiko. Når man sparer til barn er det vanligvis en lang tidshorisont. Over tid vil det lønne seg mer med større risiko, som i aksjefond, enn med vanlig sparekonto.

5. Lær barna å spare. Og lær dem det tidlig. Alle barn kan med fordel ha en egen sparekonto. Å opprette en langsiktig spareavtale med et fast månedlig beløp for barnet vil på sikt være en god investering. Det viktigste er å la barnet selv lære viktigheten av sparing. Dette gjøres ved å la barnet ta ansvar selv, involvere barnet i sparingen og oppfordre dem til å ta en deltidsjobb når de blir eldre slik at de kan komme i gang med BSU-sparing.

Bør du spare til barna i ditt eget eller barnet sitt navn? Her er fordelene og bakdelene.

Disse banktingene må du tenke på når du har eller skal ha barn