Tråler etter innovasjon i fiskenæringen

Eventyret om Nordic Wildfish er like vilt som det er vakkert. De siste seks årene har fiskeriselskapet doblet omsetningen, ansatt over 60 nye medarbeidere og utviklet nyvinninger for å gjøre sitt bidrag for miljøet og mennesker i sult.

Fiskeri er vinnerbransjen i 2015 med en vekst i verdiskapingen på hele 35 prosent fra året før. Nordic Wildfish har vært med på oppturen. I 2015 omsatte de for til sammen rundt 440 millioner kroner.

– Suksessen har gjort oss i stand til å jobbe for å finne nyvinninger som kan gjøre en forskjell både her til lands og ellers i verden, sier daglig leder Tore Roaldsnes.

Mindre ressurssløsing

Nordic Wildfish har arbeidet med flere innovasjonsprosjekter den siste tiden, med blant andre SpareBank 1 og Innovasjon Norge som viktige støttespillere. Ett av prosjektene er utviklingen av en prosess som gjør at fiskeslo kommer andre enn måkene til nytte.

– 30 prosent av jordens befolkning er feilernært eller underernært. Når det i Norge blir dumpet 150 000 tonn fiskeslo på havet årlig, skjønner vi at noe må skje, sier Roaldsnes.

Fiskeriselskapet fra Valderøya på Sunnmøre har installert hydrolyseprosessen på tråleren Molnes, og utnytter nå 100 prosent av råstoffet fra hvitfisken. Det gjør de ved å ta fisken om bord levende, og lagre den i tanker med kaldt vann.

Innkjøringsfasen er i ferd med å avsluttes, og snart vil Nordic Wildfish begynne med fullskalaproduksjon av fiskeolje og proteinkonsentrat.

Vil høste nye fiskearter

Selskapet har fått en rekke priser for nyvinningen.

– Det gir oss lyst til å fortsette å høste fiskeressurser på en mer miljøvennlig måte, sier Roaldsnes.

Suksessen i norsk sjømatnæringen legger grunnlaget for at Nordic Wildfish og andre selskaper kan utnytte teknologi og skape en enda bedre fremtid.

Nordic Wildfish har allerede planer om å utnytte mesopelagiske fiskeslag. Dette er småfisk på opptil ti centimeter, som lever ned til tusen meters dyp. Målet er at fisken skal brukes som dyrefôr, fiskefôr og for å mette mennesker verden over.

– Foreløpig finnes ingen lønnsomme redskaper og prosesser, men vi skal bidra til å komme nærmere en løsning, sier Roaldsnes.

Konjukturbarometeret for 2016

Vi lager årlig et konjunkturbarometer for Trøndelag og Nordvestlandet. Vi ønsker å presentere ny kunnskap om landsdelen, og for andre gang er det blitt laget prognoser for økonomisk vekst i de tre fylkene. Kunnskapen er nødvendig for å utvikle næringslivet og lokalsamfunnene i regionen.

Vi anser Konjunkturbarometeret som en viktig del av vårt samfunnsansvar som regionens ledende bank.

Les flere spennende saker fra Konjunkturbarometeret for 2016