Tips til sparing på kjøkkenet

9 tips til hvordan du kan bruke mindre penger på småkjøp og mat

Tomt på bankkortet? Har du lurt på hvor pengene dine blir av? Her har noen gode tips til sparing som gjør at pengene dine kan vare litt lenger uten at det går utover kjøleskapet.

Visste du at en lunsj til 45 kroner, fem dager i uka koster 225 kroner? På et skoleår (40 uker) blir det 9000 kroner. Og kjøper du med drikke til 25 kroner må du regne med 5000 kroner årlig på det også. Totalt er det 14.000 kroner bare på lunsj.

Tips til sparing av penger på småkjøp og mat

Det beste trikset er å legge seg til gode vaner, her er noen forslag som kan få pengene til å vare litt lenger:

1. Kjøp litt ekstra av matvarer du uansett spiser når de er på tilbud. Og benytt tilgjengelige tilbud, apper, kundeklubber og rabatter i butikken du handler.

2. Lag matplan for hele uka – og hold deg til den.

3. Smør matpakke i stedet for å handle i kantina. Alt av knekkebrød, brød, granola og annen matpakke-mat du kan lage selv, i stedet for å kjøpe ferdig, hjelper ofte lommeboka, i tillegg til å være sunt.

4. Unngå impulskjøp som skyldes at du er sulten. Hvis du har spist noe i forkant er det ofte lettere å holde hode klart når man skal handle det man faktisk trenger.

5. Bruk fryseren – det lønner seg. Her finner du de beste frysertipsene.

6. Benytt deg av naturens eget GRATIS-matfat. Nå på sensommeren bugner det av bær, urter og sopp i naturen, og hvem som helst kan forsyne seg – så mye de vil. Noen timer i skogen nå kan spare deg penger gjennom hele vinteren. Og så er det så godt!

Alle elsker blåbær – og du kan velge å kjøpe dyre utenlandske eller plukke norske og usprøyta helt gratis.

7. Spis opp maten – ikke kast den. Det er ikke sikkert at maten er dårlig selv om «Best før»-datoen er utgått. Les mer om utløpsdatoer her.

8. Sett opp et budsjett for måneden – og bruk aktivt ukeplan og handlelister for å enklere kunne overholde det.

9. Flytt storparten av lønna eller stipendet over på en annen konto (bufferkonto), og ikke ha mer enn du kan bruke på kortet. Du kan overføre i mobilbanken etterhvert som du trenger det.

Les også: 10 tips til bedre studentøkonomi

Impulskjøp er den største synderen

– Det er de små valgene vi gjør hver dag som gradvis former økonomien vår. Nesten umerkelig foretar vi hver eneste dag prioriteringer som påvirker hvor mye vi har å rutte med, sier privatøkonom Endre Jo Reite.

Unngår du småkjøp, særlig på impuls, så er du godt på vei til en sunnere økonomi. Det er nemlig her pengene stort sett forsvinner, litt i gangen.

– Sett deg ned og vurder hva som er viktigst for deg. Det viktigste rådet er at du bør velge aktivt selv, og ikke la de daglige vanene ende opp med å gjøre valget for deg, avslutter Reite.

10 tips til bedre studentøkonomi