En av tre taper på boligsalg

For mange kjøper og selger med kort tidsperspektiv. Det gjør at mange taper på boligsalget.

Mange av dem som kjøper bolig og selger innen fire år, taper på boligkjøpet, kommer fram i en analyse Eiendomsverdi har utført for SpareBank 1 SMN. Dette til tross for at prisene i perioden samlet sett har steget i rekordfart.

– Selv i et glohett marked er boligkjøp forbundet med risiko. Kjøper du dyrt og må selge fort, kan det ende med at du taper deler av egenkapitalen, sier privatøkonom Endre Jo Reite.

Flere taper på boligsalget der det ikke har vært boligprisvekst, men også der det er prisvekst ser man tap. I Rogaland selges 73 prosent av boligene med tap. Tilsvarende tall i Oslo er 15 prosent. Oslo-markedet har steget over 20 prosent det siste året. Likevel må 9 prosent av dem som kjøpte i 2015 og igjen selger i 2016, selge med tap.

Privatøkonom Endre Jo Reite

Du avgjør selv risikoen

Tallene viser at det er høyere tapsrisiko for dem som kupper budrunder over prisantydning. Vinner du en budrunde som går høyt over prisantydning, kan du gå på en smell dersom du selger igjen i løpet av relativt kort tid etterpå, påpeker Reite.

– Det har satt seg en holdning om at boligkjøp haster. Samtidig har noen solgt inn en illusjon om at boliger er verdt det du kjøper dem for, uansett hvor langt du går for å vinne budrunden. De som kjøper langt over prisantydning, tar en vesentlig høyere risiko.

Et fall rammer ikke alle

Konsekvensene av et prisfall på boligen avhenger av hvor lenge du skal bo der og hvor høyt lån du har.

– En utflating av boligpriser eller et boligprisfall på 5-10 prosent er i seg selv ikke dramatisk for andre enn dem som er tvunget til å flytte i perioden – og som ikke får solgt uten tap eller tap av egenkapital, slik at de blir varig ute av stand til å kjøpe på nytt, sier Reite.

Den største effekten er på forbruk. For mange pusher boliglånet foran seg med oppussing og opparbeider seg stor gjeld. Om boligprisene stagnerer vil dette endres.

– Åtte av ti har høyere boliglån nå enn da de kjøpte boligen, og svært mange finansierer bytte av bad, kjøkken, bilkjøp med boliglån. En utflating i boligpriser bremser opplåningen raskt, og forbruket av mange slike varer og tjenester vil stoppe, sier Reite.