Slik unngår du brann og vannskader på hytta

Brann og vannskader utgjør 80% av utbetalingene fra forsikringsselskapene. Her  er våre forsikringseksperters tips til deg om hvordan du kan forebygge brann og vannskader på hytta.

– Det er vannskader og brannskader som utgjør de største utbetalingene på hytteforsikringen, og disse utgjør ca 80 % av utbetalingene, sier Fagsjef skadeforebygging, Fred Nilsen.

Skader som følge av vann -og brann kommer i mange former. Den siste bekymringsmeldingen fra brannvesenet er det store antallet branner og branntilløp på komfyren. Dette løses med komfyrvakt.

– Komfyrvakt løser problemet, og det er en enkel installering som hytteeier selv kan gjøre, sier Nilsen.

Her kan du lese mer om og bestille hytteforsikring.

Stor risiko med levende lys på hytta

En av verstingene for brannskader er fremdeles levende lys. Mange tenker ikke godt nok over hvor lysene er plassert mener Nilsen.

– Man bør ha stor aktsomhet på hvor man plasserer lysene lys i forhold til gardiner og annet brennbart . Så må man tenke samme regel som hjemme om at rom med levende lys ikke forlates før lyset er slokket. Vurder gjerne  om batteridrevne lys eller ledlys kan erstatte stearinlys og parafinlamper, sier han.

Obs på pipebrann

I mange hyttekommuner er det ikke innført kommunal ordning med feiing av pipe. Det betyr at hytteeier må bestille hjelp til slik rensing av pipa for å unngå pipebrann, forklarer Nilsen.

Hytte med elektrisitet trenger periodisk kontroll av det elektriske anlegget. Brannforebyggende elkontroll Bolig er også velegnet som kontrollopplegg på hytta. Kontroll av det elektriske anlegget samt av utstyr for brannvarsling og brannslokking. Dette bør gjentas hvert femte år. Eierne oppnår rabatt på forsikringskostnaden i femårsperioden mellom hver kontroll.

Krav om brannvern

Det offentlige kravet til brannvern er det samme for hytta som for det vanlige bolighuset. I henhold til brannforskriftene skal alle hytter ha minst en røykvarsler i tillegg til slokkeapparat eller husbrannslange. For å oppnå optimal sikkerhet bør det i de store hyttene monteres flere røykvarslere. Trådløse, seriekoplede varslere forsterker effekten ved at alle varslere går i alarm hvis det oppstår røykutvikling i en del av hytta. Vær sikker på at varslingen høres godt i alle soverom, og sett inn flere varslere hvis så ikke er tilfelle.

– En stor del av hyttene har stor avstand til nærmeste brannvesen. Dette gjør at det er spesielt viktig at hytta er ekstra godt utstyrt med slokkeutstyr. Et par slokkeapparater ekstra vil bety svært mye dersom uhellet skulle være ute. Plasser apparatene slik at det raskt er mulig å få tak i minst ett av dem uansett hvor brannen starter, sier Nilsen. 

Krav om å stenge stoppekrana

Når det gjelder vannskader er det et klart krav i sikkerhetsforskriftene som viser hytteeiers ansvar i avtaleforholdet.

  1. Først at det skal være tilstrekkelig oppvarming av hytta til å unngå frostskader på vanninstallasjoner.
  2. For det andre er det et krav om å stenge stoppekrana når hytteoppholdet avsluttes.

Det er viktig å tømme innvendige vannledninger og sanitæranlegg. Og når du tapper ut av vannrørene, er det viktig å kontrollere at stoppekranen er tett

– I hytter bygd etter 2010 skal det være montert lekkasjestopper. Her blir forpliktelsen for eier å bytte batteri i de fuktfølerne som er plassert under kjøkkenbenken, under den innebygde toalettsisternen osv. Grei rutine kan være å bytte disse batteriene samtidig med batteriene i røykvarslerne, sier Nilsen.

Lag deg nødplakat

Om skaden likevel oppstår er det viktig at man produserer en «Nødplakat» for hytta si. De fleste hytter er fortsatt plassert i områder uten veinavn og husnummer. Det kan derfor oppstå problemer med å få brannvesenet eller ambulansen til å forstå hvor de skal kjøre for å komme fram til hytta som brenner eller der noen har blitt syke. Her ville brannvesenet ha stor nytte av opplysning om hyttas posisjon.

Statens kartverk har laget en webløsning der den enkelte hytteeier kan produsere en nødplakat for hytta si. Plakaten har nødvendige nødnummer, kart over området der hytta ligger og nøyaktig posisjon. Når hytteeieren kan gi følgende informasjon om hvor hytta hans ligger, er han sikker på at hjelp kommer raskt fram til skadestedet.

Nødplakaten finnes hos Statens kartverk på www.statkart.no, Norgesglasset

Her kan du lese mer om og bestille hytteforsikring