Kjærlighet ved første strøk

Marit Aspås har fast plass i Trondheimsolistene, og er blant Norges fremste cellister. Veien fra å være et solid talent fra Angvik i Møre og Romsdal til å bli en anerkjent musiker har kommet til gjennom kjærligheten til instrumentet.

– Rett fra undervisning i Kulturskolen i Gjemnes, Musikkgymnas i Molde og ett år på Toneheim folkehøyskole søkte hun seg inn på NTNU Institutt for Musikk i Trondheim. Allerede første året som student begynte hun å spille i Trondheimsolistene, forteller Steinar Larsen i Trondheimsolistene.

Slik fant celloen fra London veien til Marit

I 2008 innså musikkstudenten at hun måtte ha et nytt instrument hvis hun skulle klare å fortsette sin musikalske utvikling. En god cello koster mye, og det Marit fant var i London og kostet 50.000 pund.

– Noen ganger så kommer vi over saker som bare sitter rett hos alle parter. Vi eier en fiolin fra før av, som lånes ut til et ungt talent hos Trondheimsolistene. Da vi fant ut at Marit trengte et instrument, så var vi helt soleklare på at det spleiselaget ville vi være med på, forteller banksjef for gavefondet i SpareBank 1 SMN, Eli Arnstad.

Sammen med Angvik Eiendom og SpareBank 1 Nordvest fikk talentet dermed overrakt celloen som hun skulle få låne på ubestemt tid.

– Den dag idag må jeg klype meg i armen. Jeg hadde celloen på lån i to uker fra forhandleren i England, og siden det var kjærlighet ved første strøk, hadde jeg begynt å drømme om at det kunne bli denne celloen og meg. Jeg var likevel klar over at jeg selv ikke hadde midler til å kjøpe den. At noen tilbydde seg å hjelpe meg var uventa, men det har betydd alt for meg.

Endelig er celloen bare hennes

– Det er av avgjørende betydning at musikerne våre har gode instrument for at orkesteret som helhet skal klinge godt. Det bidrar til det som internasjonal musikkpresse kaller «The Trondheim Sound». Musikerne i Trondheimsolistene eier instrumentene de spiller på selv. Og vi vet at det å kjøpe et godt strykeinstrument krever for de fleste et økonomisk krafttak, sier Steinar Larsen.

Marit Aspås i Trondheimsolistene blir nå eier av celloen hun har spilt på siden 2008.

Det er så inspirerende å se hvordan Marit har jobbet seg opp og frem, for å komme i posisjon til å kjøpe ut instrumentet hun er så glad i til helt egen odel og eie.

– Marit er helt fenomenalt forbilledlig. Og er det noe vi skal sørge for, så er det at pengene som nå kommer tilbake til oss, skal rutes videre til et like godt formål. Kanskje er det en annen musiker som snart får låne et godt instrument, smiler Eli Arnstad.

Det handler allikevel ikke bare om å gi videre, men også om selvfølelse, for den dyktige musikeren.

Det er mange måter å spare på, og mange drømmer å oppfylle. Verdien av å komme dit man ønsker seg, og eie det man holder mest kjært, er uvurderlig. Men med litt hjelp på veien og sterk overbevisning, så er vi sikker på at alt er mulig.

– Jeg er enormt takknemlig til alle de som gav meg tid (8 år) til å skaffe kapital nok til at jeg kunne benytte meg av forkjøpsretten. Utover dette må jeg fremover bli vant til hvordan det føles å være den nye eieren. Å være i ett med instrumentet, også juridisk, gjør absolutt noe med selvfølelsen min, sier den dyktige cellisten.

Fra talent til profilert musiker i Trondheimsolistene

– For å komme dit du vil så må du følge drømmen din, du må aldri slutte å drømme. Gjør så godt du kan for at hver eneste konsert skal bli en helt spesiell opplevelse, sier Marit.

Trondheimsolistene er velrenommert som ensemble i Norge og hele Europa. De har vunnet Spellemannsprisen tre ganger, og fikk tre Grammy-nominasjoner i 2017.

– Som cellist er den største drømmen min å kunne berøre noen med musikken. Noe av det fineste jeg opplever i mitt eget liv, er når musikk berører meg. Derfor drømmer jeg om å kunne gi den gaven til andre, avslutter den inspirerende cellisten.

Og det kan vi love deg at du gjør, Marit. Hver gang du spiller.

Takker Trondheimsolistene

Trondheimsolistene gjør en svært viktig og god jobb med rekruttering og utvikling av talenter fra Trøndelag og Nordvestlandet, hvor Marit kommer fra. De er et internasjonalt anerkjent norsk kammerorkester som ble etablert i 1988 som et tilbud til studenter ved Musikkkonservatoriet i Trondheim. Orkesteret består i dag av profesjonelle musikere og musikkstudenter.

– Å spille med Trondheimsolistene vil jeg beskrive som enormt inspirerende og utviklende. Å få spille med musikere på et mye høyere nivå enn deg selv er utfordrende, og derfor pennende og lærerikt. Jeg har uendeleg mye å takke Trondheimsolistene for, forteller Marit.

Gjennom 25 år har dette fantastiske ensemblet vist at man ved samarbeid, innsatsvilje, tro på egne krefter og vilje til nytenking kan skape internasjonale prestasjoner med ståsted i vår region. Tanker vi som stolt partner kjenner oss godt igjen i.

– Marit er et veldig godt eksempel på hvordan vi tenker langsiktig i det å bygge opp våre egne musikere til å bli en del av orkesterets særpregede uttrykk og profil, forteller Steinar Larsen. – At Marit gjennom sterk motivasjon, målbevisst arbeid og innsats velger å kjøpe denne celloen står det respekt av.

Sammen får vi ting til å skje.

SpareBank 1 SMN har vært stolt partner av Trondheimsolistene i flere år, og har over tid jobbet med utvikling av talenter innen musikk, kultur, idrett og gründervirksomhet. Marit Aspås fikk en cello til disposisjon gjennom et spleiselag banken var en del av, og har også mottatt Talentstipend fra banken. Banken er største private bidragsyter i regionen den er en del av og mener alle nyter godt av å bygge og nære regionen man er en del av. Det gjør vi gjennom støtte til talenter og gode formål irmål i lokalsamfunnet.