Kvinner er bedre enn menn (på pensjonssparing)

– Vi i bankene har jo mast mye om at kvinner må ta større ansvar for egen økonomi og pensjon, og nå ser det ut til at det endelig har skjedd en positiv utvikling, forteller privatøkonom Endre Jo Reite.

Tall fra verdipapirfondenes forening viser at det i perioden 2006-2015 var klart flere menn som sparte til pensjon, og at disse også sparte mer enn kvinner. Men nå har altså denne trenden endelig snudd, ser det ut til. Nye tall fra SpareBank 1 SMN fra februar 2017 viser at over halvparten av nye spareavtaler nå startes av kvinner (53%).

Flere ser verdien av å starte sparing til pensjon tidlig

– Kvinner er like flinke i Trøndelag som i Møre og Romsdal, så det ser ut til at trenden gjelder overalt. Enda bedre er flere nå starter sparing i ung alder. De har skjønt at man da kan spare mindre månedlige beløp og likevel få god pensjon, forklarer Reite.

Se hvor mye andre på din alder sparer til pensjon.

– Jeg tror en av grunnene til denne endringen er at fokuset i media og fra bankene på tematikken «kvinner og pensjon» over år har ledet til at flere kvinner har begynt å tenke på pensjon, noe som er heldig og viktig, sier han.

Flere starter sparing fordi det er enklere enn før

Med nye digitale løsninger kan man nå starte pensjonssparing både enkelt

Start pensjonssparing, nå, mens du sitter der og leser om det.

og kjapt. Du velger selv hvor mye du vil spare i måneden. Selv 500 kroner i måneden kan vokse seg til et klekkelig beløp man kan sikre fremtiden sin med over tid.

– Vi ser er en klar effekt av at det har blitt enklere å starte sparinga. Det at man kan ordne det rett på mobilen, der man er, gjør at terskelen har blitt mye lavere. Mange har kanskje hatt dårlig samvittighet for å ikke spare til pensjon, men samtidig har veien derfra til et rådgivingsmøte i banken vært for lang, sier privatøkonomen.

Se hvilke fem økonomiske feller kvinner bør unngå.

Kvinner får tøffere fremtidsutsikter uten egen sparing

Tall fra SSB viser nemlig at hele ni av ti minstepensjonister er kvinner, og det forteller om en stor økonomisk skjevstilling mellom kjønnene. Minstepensjonister har en pensjon som bare utgjør 185.000 kroner i året, og hele 32% av kvinnelige pensjonister faller i den kategorien.

Les mer om de økonomiske forskjellene mellom menn og kvinner.

– Det er gledelig at flere kvinner tar aktivt ansvar for sparing til egen pensjon. De lever lengre, og har mindre opptjening, så det er viktig at nettopp kvinner sparer selv for å få større handlingsrom og valgfrihet, sier privatøkonomen.

Start sparing til pensjon