Rekordinteresse for Technoport 2017

Årets konferanse satte ny rekord, både i antall utstillere, deltakere og speakers. – Dette er den feteste, største og mest innholdsrike nettverksplassen for å skape den neste generasjonen av industri i vår region, sier Lars Kristian Iversen, leder av Technoport.

Technoport ble stiftet i 2005 og jobber for å stimulere til og drive frem innovasjon på nasjonal basis fra Trondheim. Technoport har jobbet med tverrfaglige innovatører i over 10 år og er mest kjent for Technoport-konferansen. Det er Norges største teknologikonferanse for offentlig og privat industri, startups, investorer og akademikere.

Første dag med Technoport handlet om syngende astronauter, sterke kvinner og «shitty robots»

Mer enn 1000 deltakere møtte opp, da den fjerde Technoport-konferansen åpnet i Trondheim onsdag 8. mars. Som seg hør og bør på kvinnedagen, sto innovative kvinner i fokus.

En rekke verdenskjente speakere delte sine tanker med Technoport-publikummet, blant dem den kanadiske astronauten Chris Hadfield. Han er kjent blant annet for å ha sunget David Bowies «Space Oddity» fra den internasjonale romstasjonen. Hadfield uttalte fra scenen at han satte pris på å besøke Norges teknologihovedstad. I tillegg fikk publikum gleden av å høre Simone Giertz – Queen of Shitty Robots, Karin Knox fra Palantir og mange, mange flere.

Tidligere startstøtte-vinner, Nuria Espellargas fra Seram Coatings ble Årets kvinnelige entreprenør

Størst spenning var det knyttet til utdelingen av prisen «Female Entrepreneur Norway 2017», hvor også HKH Kronprins Haakon og HKH Kronprinsesse Mette-Marit var til stede.

Prisen, som er et samarbeid mellom Nærings- og fiskeridepartementet og Innovasjon Norge, gikk til Nuria Espallargas fra Seram Coatings AS. Espallargas har funnet en måte å transformere et av verdens hardeste materialer – silisiumkarbid – til pulver. Pulveret kan brukes som slitesterk, lett og mer miljøvennlig spraycoating på en rekke materialer, som flyturbiner og biler. I tillegg til tittelen «Female Entrepreneur Norway 2017», mottar Espallargas 500 000 kroner samt profesjonell mentorhjelp.

Dag to handlet om innovative startups, speed dates og teknologi for fremtiden

Under andre dag av konferansen kunne Technoport-publikummet velge og vrake i spennende foredrag, workshops og paneldebatter. Blant arrangementene som trakk flest besøkende, var foredraget «Surgery – will the surgeon be redundant?», hvor publikum blant annet fikk overvære livesendt hjernekirurgi fra St. Olavs Hospital.

Også i år var det duket for «speed dating» under Technoport, med omlag 140 unike møter mellom investorer og entreprenører. I tillegg lanserte Sweetzpot sin crowdfundingkampanje via MyShare.live, en plattform for aksjebasert folkefinansiering. Dag to av konferansens utstilling var viet til startups, og her fikk publikum se alt fra droner til meditasjonsverktøy og innendørs hager.

Det var stor spenning i salen, da åtte finalister torsdag kjempet om å overbevise juryen under Scale Up Challenge. Helt til topps gikk JodaCare, som i tillegg til å stikke av med 50 000 kroner fra Investinor, også mottok inngangsbillett til den anerkjente startup eventen SLUSH.

Fra innovasjonspris til gratisplass til Startup Saunas «fast track»-akselerator

I pitchekonkurransen «Scale Up Challenge» juryen Jon Øyvind Eriksen fra Investinor, Proventures Terje Eidesmo og Eivind Bergsmyr fra Viking Venture, gleden av å høre følgende oppstartsbedrifter pitche:

AbleOn, BlueEye Robotics, ReTyre, FutureHome, PeopleUknow, Simis AS og Concre3De, I tillegg til JodaCare som ble vinnerne. Tre startups imponerte nok til å motta gratisplasser i Startup Saunas «fast track»-akselerator: BlueEye Robotics, AbleOn og ReTyre.

BlueEye Robotics vant i fjor den gjeve innovasjonsprisen under Trøndelagsmøtet for sitt nyskapende arbeid med undervannsdroner som vil revolusjonere opplevelsen av å utforske havet.

Delte standen med noen av de beste

Sammen med folk fra vinnerne av SpareBank 1 Studentinnovasjonspris FlowMotion, og en av vinnerne av SpareBank 1 Gründerkonkurranse WaterLinked, kunne Siri Borthen Flatås fra bankens gavefond ønske velkommen på stand.

Banken har over tid jobbet tett med Technoport. Partnere for nyskaping, NTNU, Trøndelagsmøtet, Maker Faire, Work-Work og en rekke andre for å bidra til at Trondheim og Trøndelag skal fortsette å legge lista for hvordan man skal jobbe med innovasjon og nyskaping for å sikre fremtiden.

– Banken har et bredt og brennende engasjement for kommersialisering av teknologi. Vi bidrar med både kompetanse og kapital, og støtter kunnskapsbedrifter og gründere som vi tror vil stå for fremtidens verdiskapning. Sammen får vi ting til å skje, forteller Flatås.

Oppstartsbedrifter og bedrifter innen IT og teknologi bør bruke oss som bank