Båtlappen – derfor bør alle ta den, og slik gjør du det

Gleder du deg til fine vårdager på sjøen? Husk at du kanskje trenger båtlappen for å bruke båten din på lovlig måte. Her får du vite hvem som trenger sertifikat.

I disse dager begynner det å krible i båtfolket, som gleder seg til flotte dager på sjøen. I tillegg til at alle bør ha forsikring på båten, så er det også anbefalt å ha sertfikat for å kjøre den.

– En båtfører har alltid et stort ansvar, både for seg selv og de andre som er med i båten. Alle som ferdes på sjøen bør derfor ha et minimum av kunnskap for å sørge for at sikkerheten ivaretas, sier sier skaderforebygger Fred Nilsen i SpareBank 1 Forsikring.

Les mer om og bestill båtforsikring

Alle bør ta båtlappen

Nilsen anbefaler alle å ta båtførerprøven.

– Under båtførerprøven testes kunnskapene dine innen sjømannskap, navigasjon, sjømerker, håndtering av nødsituasjoner og regler som gjelder til sjøs. Her er det mye nyttig læring å hente.

Skadeforebyggeren har også følgende råd til deg som er ny som båtfører:

– Ta deg noen turer om bord hos en garvet båtfører før du overtar ansvaret selv. Praktiske råd og gode tips fra en erfaren skipper vil være nyttig for å oppnå et trygt båthold.

Her finner du reglene

Nedre aldersgrense?

Det finnes ingen nedre aldersgrense for å kjøre båt, men er du under 16 år må følgende betingelser være oppfylt:

  • Båten kan ikke være lengre enn åtte meter
  • Båten kan ikke ha større motor enn 10 hk
  • Båten skal ikke gå fortere enn 10 knop
Hvem trenger båtførerbevis?

Hvis du er født i 1980 eller senere og skal føre en fritidsbåt som er lengre enn 8 meter eller med motor større enn 25 hestekrefter, må du ha båtførerbevis. Båtførerprøven tar for seg de grunnleggende kunnskapene en båtfører trenger for å ferdes trygt på sjøen.

Personer født før 1980 er fritatt fra kravet om båtførerbevis, og kan føre båter opp til 15 meter uten å måtte vise til et kvalifikasjonsbevis.

Trenger du fritidsskippersertifikat?

For å kunne føre fritidsbåt mellom 15 og 24 meter må du ha et fritidsskippersertifikat.

Du må være fylt 18 år og oppfylle følgende tre krav:

  1. bestått fritidsskippereksamen hos et kurssenter godkjent av Sjøfartsdirektoratet,
  2. gyldig helseerklæring fra lege
  3. dokumentert godkjent fartstid.
Se opp for avkortning

Skadeforebyggeren minner om at det kan bli avkortning i erstatningen ved et eventuelt uhell når båtfører ikke har pålagt båtførerbevis.

– Avkortning kan likevel bare skje når årsaken til skaden er manglende kunnskaper som båtføreren ville fått ved gjennomført båtførerprøve, sier Nilsen.

Sjekk sikkerhetsforskriftene

Han anbefaler også at du sjekker forsikringsavtalen for reglene om hvordan du som eier og bruker skal sikre deg mot skade på båt og utstyr.

Les mer om og bestill båtforsikring
Du har vel en god ulykkesforsikring?

Det er dessverre slik at det inntreffer ulykker knyttet til båtlivet. Ulykkesforsikring er en god løsning for alle som skal føre båt på sjøen.

Les mer om og bestill ulykkesforsikring