Det er landbruk vi er gode på

Vi ser viljen og kompetansen til gårdbrukerne og heier på landbruk, vi tror på prosjektene og blir med og stiller opp med kreditt. Banken taper svært sjelden penger på landbruksengasjement. Det er ikke fordi det er så utrolig god lønnsomhet i næringa, men fordi gårdbrukerne er utrolig arbeidsomme, løsningsorienterte og fleksible når det trengs. De jobber seg over kneika.

Jeg er fra gården Viset i bygda Sør- Beitstad, 1 mil unna Steinkjer, som tidligere ble kalt «Bygdenes By». Betegnelsen gjenspeiler de aktive jordbruksbygdene som gjorde det mulig å utvikle stedet da jektefarten tok seg opp på slutten av 1800-tallet. Da oppstod det en betydelig handelsvirksomhet basert på trelast og jordbruksprodukter.

I 1998 fikk Steinkjer formell omstillingsstatus på grunn av en rapport som viste at kommunen ville miste over 600 arbeidsplasser innen 2010 hvis det ikke ble igangsatt spesielle tiltak. Det førte til at vi satset på Steinkjer som «IT-byen». IT var bransjen som skulle redde kommunen og arbeidsplassene! Men for å gjøre en lang historie kort; Steinkjer ble aldri IT-byen, og ved prosjektslutt i 2005 førte denne erkjennelsa til at vi avlyste omstillinga. Og vi så tilbake på hva det egentlig var vi var gode på.

Sjekk hva vi tilbyr deg som driver med landbruk?

Det er landbruk vi er gode på i «Bygdenes By»

Fortsatt danner bygdene det økonomiske grunnlaget for byen, og gjør at Steinkjer er en av landets største landbrukskommuner. Steinkjerlandbruket skal være et utstillingsvindu for norsk matproduksjon har kommunestyret vedtatt. Der kommer stoltheten av landbruket fram. IT var kanskje litt sexy for oss på Steinkjer ei stund, men nå er det igjen matproduksjon som er sexy!

Vi er heldige på Steinkjer som har folk i landbruksnæringa som har turt å satse, som har sett mulighetene, og bygd opp sterke fag- og produksjonsmiljø. Ikke bare på gårdene, men det starta der, men i rådgiverapparatet, i varehandelen, i servicenæringa, i foredlingsindustrien, og i bygg- og anleggsbransjen. I Trøndelag produseres 1/5 av maten i Norge, det gir grunnlag for mange arbeidsplasser og gjør at det er attraktivt å bo her. Det gjør landbruket til Trøndelags viktigste næring.

Hjemme på Viset ser jeg ikke bare på kornåkrene mine, men jeg ser også over til Verran. Der stiftet 6 gårdbrukere i 2006 Inn på Tunet

Anja Gotvasli er gårdbruker og bransjeansvarlig Landbruk i SpareBank 1 SMN.

Verran SA med ønske om å by fram gårdene som en ressurs for samfunnet. Selskapet vokste, og ble i 2012 til Inn på Tunet Trøndelag SA. I dag er det 45 gårdbrukere som står bak bedriften. De leverer en bredt spekter med unike tjenester. Her er det et marked både i det offentlige og private. Lignende bedrifter har etablert seg rundt om i hele landet. Og i 2016 ble Inn på Tunet Norge SA stiftet. Landbruket produserer ikke bare mat og tømmer!

Vi heier på landbruk i banken

Landbruk er den nest største bransjen vår i SpareBank 1 SMN. Vi ser at investeringsviljen i landbruket er stor. Dette på tross av at landbruket er den næringa som tar mest risiko for minst gevinst, ei erkjennelse mange flere enn oss i næringa burde tenkt over.

Vi ser viljen og kompetansen til gårdbrukerne og heier på landbruket, vi tror på prosjektene og blir med og stiller opp med kreditt. Vi taper svært sjelden penger på landbruksengasjement. Det er ikke fordi det er så utrolig god lønnsomhet i næringa, men fordi gårdbrukerne er utrolig arbeidsomme, løsningsorienterte og fleksible når det trengs. De jobber seg over kneika.

Du som driver med landbruk har stor betydning. Det er store forskjeller i rammebetingelsene for å drive jordbruk i de ulike delene av landet. Derfor vil vi at du skal møte våre rådgivere med fagkompetanse innen landbruk der du er. For ingen annen bank kan lokalt landbruk så godt som oss.

Mer om lokal landbruksrådgivning.

Nordmenn har aldri vært å opptatt av mat som nå

Det er ikke bare vi i Steinkjer og banken som synes mat og landbruk er sexy. Hvert år blitt sagt at vi nordmenn aldri før har vært så opptatt av maten vi spiser som nå. Da begynner det å gå fra å være en trend til å bli noe større som ikke går over. Omdømmemålingene viser at nordmenn vil ha norsk mat og støtter opp om landbruket. Bønder er populære! Og det fortjener de å være, for de har den viktigste jobben som finnes.

Hvordan kan Norge bli best på landbruk?

Så da har vi jo et fantastisk utgangspunkt. Vi kan ikke produsere den billigste maten i verden i Norge, men vi kan produsere den reneste og tryggeste. Og om noen år tror jeg den kommer til å være klimasmart også.

Min oppfordring er at det må legges til rette for utvikling av landbruket, ikke bare i de mest sentrale strøkene, men også der jorda faktisk er ute i distriktene. Slik kan landbruket fortsatt være vekstmotoren i næringsutviklinga i distriktskommunene, som i hjemkommunen min Steinkjer. Og ikke glem; det er landbruk som er sexy!

Hvorfor bør du velge oss som bank om du driver med landbruk?