9 tips til hva du bør sjekke på skattemeldingen (selvangivelsen) i år

Selvangivelsen har byttet navn til skattemeldingen og må leveres før 30. april. Her kan du lese forbrukerøkonom Magne Gundersens 9 gode tips til hva du bør sjekke på din skattemelding for å få igjen mest mulig.

Denne artikkelen ble oppdatert 16. april 2018.

– Ikke gå i fella og vær fornøyd med at du får penger tilbake. Jakt heller på flere fradrag i skattemeldingen, for kanskje skal du ha en god del mer tilbake, mener forbrukerøkonomen.

Veldig mange lar være å sjekke skattemeldingen

Det er enklest å logge inn på skatteetaten.no på mobilen med BankID på mobil. Du bestiller det enkelt her (trykk på bildet).

– Tiden du bruker på å gå gjennom skattemeldingen kan bli noen svært lønnsomme minutter. Du kan finne fradrag som er verd flere tusen kroner, mener Gundersen.

I fjor var det bare 870.000 nordmenn som både sjekket og gjorde endringer på skattemeldingen sin, skriver adressa.no. Det betyr at svært mange kan ha gått glipp av tusenvis av kroner. Det er også viktig å være klar over at om du lar vær å sjekke, kan du også bli ilagt straffeskatt dersom noe er feil i meldingen.

Les også: Dette er nytt for skattemeldingen som skal leveres i år

9 smarte skattemeldingstips

  1. Bruk fradragsveilederen på skatteetaten.no. Den hjelper deg å finne de vanligste fradragene du har krav på.
  2. Sjekk inntekten. Skattefrie frynsegoder og godtgjørelser kan være feilført som lønn.
  3. Før opp reisefradrag eller pendlerfradrag. Dette er IKKE forhåndsutfylt. Bruk gjerne skatteetatens kalkulatorer for beregning av fradragene.
  4. Sjekk at alle utgifter til pass av barn er med. Det kan ofte være mangler i oppgavene fra barnehage og SFO. Ikke glem utgifter til barnepass og kjøring til og fra barnehage.
  5. Få med fradrag for fagforeningskontingent og gaver til frivillige organisasjoner som er godkjent for skattefradrag.
  6. Samboer og felles lån? Husk fordeling av rentefradraget. Samboere må ha avtale om fordeling av renteutgiftene.
  7. Privat lån eller lån fra arbeidsgiver? Før opp rentene og få fradrag.
  8. Refinansiert? Du får fradrag også for utgifter til takst og andre omkostninger/gebyrer.
  9. Funnet feil eller gjort endringer? Du kan selv gjøre en ny skatteberegning på www.skatteetaten.no.

Fikk du restskatt? Husk å betal skyldig skatt innen fristen, og du slipper renter på restskatten. Les om frister for betaling av restskatt på skatteetatens sider.

Les også: Skattemeldingen 2018: Dette bør familier med barn være spesielt obs på

God oversikt

Gundersen understreker at selv om din skattemelding aldri har hatt så mye forhåndsutfylte punkter som nå, er det likevel ikke sikkert at alt er med. Det betyr at det er opplysninger og fradrag som muligens mangler kan føre gi lavere restskatt eller enda større tilbakebetaling av skatt om det legges inn.

– I tillegg til at du kan tjene på det, er en gjennomgang av skattemeldingen en god måte å få oversikt over økonomien på. I urolige tider som nå er det viktigere enn noen gang med god kontroll over egen økonomi, avslutter forbrukerøkonom Magne Gundersen.

Enkel innlogging med BankID på mobil

BankID på mobil gjør det enkelt å sjekke skattemeldingen. Først velger du «BankID på mobil» når du skal logge inn. Så bekrefter du kodeordene som dukker opp på mobilen din, for eksempel «SUNN NISTE». Til slutt taster du inn din selvvalgte PIN-kode. Trykk på bildet for å skaffe deg BankID på mobil.

Her kan du sjekke og endre skattemeldingen din

Fristen for å levere din skattemelding er søndag 30. april for lønnsmottakere og pensjonister og onsdag 31. mai for næringsdrivende. 

Her kan du sjekke og endre skattemeldingen din

Les også: Få dobbel skattefordel med IPS og Aksjesparekonto