Årets skattemelding: Folk synes det er vanskelig å finne fradragene

Søndag 30. april er fristen for å endre og levere årets skattemelding. Får du med alle skattefradragene, sparer gode penger på det. Men mange finner det vanskelig.

Skattemeldingen for 2016 er mer forhåndsutfylt enn noen gang. Likevel opplever en av fire at det er svært eller ganske vanskelig å få alle fradragene de har krav på. Det viser en ny forbrukerundersøkelse* Respons har utført for oss.

Går glipp av fradrag

20 prosent av de spurte svarer de regner med å gå glipp av mange eller noen fradrag og dermed betaler for mye skatt. Det er helt unødvendig og lett å gjøre noe med, mener forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1.

– For de aller fleste er det ikke noe stort problem å få med seg alle fradragene de har krav på. En halv times innsats er ofte nok til å finne fradragene som sparer deg for skatt, sier Gundersen.

Her får du forbrukerøkonomens 9 tips til hva du bør sjekke/endre på skattemeldinga (selvangivelsen) før 30. april.

Bruk fradragskalkulatoren

Skatteetaten har en fradradragskalkulator på sine nettsider som er enkel å bruke. Den kan gi nyttige tips og god veiledning i jakten på fradragene.

– Det er fortsatt tid til å sjekke. Gevinsten er verdifulle fradrag og spart skatt samtidig som du får bedre oversikt over din økonomi, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen.

Nye ting du bør vite om årets skattemelding

Selv om det meste er som før, så er det noen ting det er viktig å merke seg, siden de er nye av året. Oversikten over de viktigste endringene finner du i denne artikkelen på nrk.no.

Den mest opplagte endringen, som også er enkel å forholde seg til, er at «selvangivelse» som den het før, nå har skiftet navn til «skattemelding». Men det er også enkelte andre «nye» navn som kan være kjekke å ha oversikt over.

HUSK: Fristen er 30. april! Her finner du skattemeldingen din.

Driver du bedrift, og trenger hjelp til skatteplanlegging eller rådgivning?
Det får du her.

*Den elektroniske undersøkelsen er utført av Respons Analyse i perioden 29. mars – 5. april 2017 med et landsrepresentativt utvalg på 1 019 personer.