Innsamlinger på nett gjør det morsommere å gi og enklere å spleise på det som trengs

1 av 3 nordmenn vil oppfordre til spleising til gode formål med digitale tjenester, og like mange har støttet innsamling på nett. Det viser ny undersøkelse*.

SpareBank 1 har hatt stor suksess med sin nye folkefinansieringstjeneste Spleis. Hittil er det samlet inn mer enn 6 millioner kroner til ulike formål på Spleis.no.

  • 47 % av de mellom 18-34 år har støttet en folkefinansiert innsamling
  • 57 % prioriterer å støtte gode tiltak i nærmiljøet fremfor nasjonale eller internasjonale innsamlinger
  • 48 % prosent kunne tenke seg å bidra med penger, fremfor å møte opp på dugnad

Digital dugnad med Spleis

I Norge har vi lange tradisjoner for å delta på dugnader, enten for å gjøre ting sammen for fellesskapet eller for å samle inn penger for å spleise til en god sak. Nå foregår dugnaden eller innsamlingene på nett og hovedsakelig i sosiale medier.

Med digitale spleisetjenester kan hvem som helst, veldig enkelt, starte en innsamlingsaksjon til sin hjertesak på nett og få mange med seg gjennom sosiale medier.

Fakta om Spleis

Spleis er en norsk folkefinansieringstjeneste som banken står bak. Tjenesten som oppfordrer til spleising er åpen for alle, og enkel å bruke. Slik gjør du det:

  1. Start innsamlingen på Spleis.no
  2. Engasjer folk
  3. Få pengene utbetalt
  4. Gjennomfør målet ditt

Spleis kan opprettes både av privatpersoner, av organisasjoner, lag og foreninger, og av gründere som ønsker finansiering til sine prosjekter. Du kan samle inn penger til det du måtte ønske, enten det er nye drakter til fotballaget, nytt klubblokale, utdrikningslag, operasjon til hunden, klassetur, eller noe annet.

Stor giverglede og dugnadsånd

I undersøkelsen svarer hele 2 av 3 – av dem som har tilknytning til et idrettslag eller frivillig organisasjon – at det finnes prosjekter eller utstyr som det ikke er nok penger til. Behovet for private dugnader er stort, dugnadsånden har alltid vært sterk i det norske folk

– På Spleis.no ser vi at mange samler inn midler til å realisere drømmer og mål, og det kan dreie seg om alt fra nye uniformer til korpset, operasjon av familiehunden til utgivelse av en bok. Ingen ting er for stort eller smått for en spleis, sier Bjørn Kjetil Hellestræ, som leder Spleis i SpareBank 1.

Nært er kjært når man skal oppfordre til spleising

Undersøkelsen viser at 1 av 2 er opptatt av å støtte gode tiltak i sitt nærmiljø, og hele 57 % vil heller bli med på spleising av gode tiltak i nærmiljøet fremfor større nasjonale eller internasjonale innsamlinger, dersom de må prioritere. Nær halvparten (47 %) mener dessuten at kommunene ikke bevilger nok penger til formål i sitt nærmiljø. Eldreomsorg, barn og unge, og kultur og idrett er områdene folk flest ville prioritert høyere.

– SpareBank 1-bankene er lokalisert rundt omkring i hele Norge og er viktige samfunnsbyggere der vi er. Vi har alltid heiet på gode initiativer ute i lokalmiljøene, så hva er vel mer naturlig enn at vi lager løsninger som gjør det lekende lett å få ting til å skje, avslutter Hellestræ.

Opprett din egen innsamling på Spleis.no

*Det ble i 2017 utført en landsomfattende undersøkelse av Yougov for SpareBank 1 og folkefinansieringstjenesten Spleis.no.