Slik unngår du påskemarerittet

Påskefjellet ligger nå klart for ferieglade påsketurister, men ferietiden har også sin bakside. Her er skadeforebygger Fred Nilsen i SpareBank 1 Skadeforsikring mener påsketuristene bør tenke på for en problemfri ferie. Påsketips er aldri feil å få. 

1. Brannsikker hytteferie

En stor del av hyttene har stor avstand til nærmeste brannvesen. Dette gjør at det er spesielt viktig at hytta er ekstra godt utstyrt med slokkeutstyr. Et par slokkeapparater ekstra vil bety svært mye dersom uhellet skulle være ute. Plasser apparatene slik at det raskt er mulig å få tak i minst ett av dem uansett hvor brannen starter, sier Nilsen.

Les mer: Slik unngår du brann og vannskader på hytta

2. Krav om å stenge stoppekrana

– Det er viktig å tømme innvendige vannledninger og sanitæranlegg. Og når du tapper ut av vannrørene, er det viktig å kontrollere at stoppekranen er tett, sier Nilsen.

 Les mer om Fritidsboligforsikring her.

3. Ta vare på skiutstyret i påsken  – hva dekker egentlig reiseforsikringen?

Hver eneste påske forsvinner skiutstyr fra alpinanlegg, fra skibokser på parkerte biler og fra hytteveggen.

– Vi har ingen spesiell registrering av slike tyverier, men problematikken er velkjent, sier Nilsen. Han mener det er to ting du bør tenke på:

  • Bruk de låsbare skistativene i skianleggene eller sørg for at noen passer på skiene. Det enkleste er kanskje å sette fra seg skiene separat, tyven er ikke interessert i bare én ski og vil sjelden ha tid til å lete.
  • Ikke bruk skiboksen på biltaket som lagringsplass for skiene – det er enkelt for tyvene å åpne en skiboks. Lås skiene inn i en bod på hytta. Unngå å sette skiene inntil veggen på hytta og la dem stå der over natta.

De fleste reiseforsikringer dekker tyveri av ski og skiutstyr, og har du toppforsikring gjelder reiseforsikringen på alle typer reiser, også turer i hjemkommunen. Husk at det kreves at du skal holde tilsyn med de forsikrede gjenstandene for å få full erstatning. Kravet om tilsyn vil vanligvis være oppfylt dersom du følger rådene ovenfor, sier Nilsen.

Les mer: Dette må du vite om skiene dine blir stjålet i påska

4. Hva har du i sekken i påskefjellet?

Fjellvettreglene kan ikke repeteres nok ganger. Regel nummer 5 er Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.
Mange av oss har møtt skiløpere i fjellet som ikke har med seg ekstrautstyr. Dermed er de ikke i stand til å takle plutselig og sterk forverring av værforholdene. Dette til tross for at det var meldt både varsel om snøbyger og sterk vind på noen av de aktuelle dagene. Nilsens pakkeråd til glade påsketurister i fjellet er:

– Pakk en ryggsekk med ekstra overtrekksbukse, ekstra genser, fjellue og ekstra votter. Dette gjør at du kan håndtere uventet styggvær. En anorakk eller jakke med god hette er også velegnet i dårlig vær.  Sekken kan med fordel også inneholde litt ekstra mat.

5. Ikke gjem hyttenøkkelen under matta. Det gir redusert erstatning

Mange hytteeiere gjemmer hyttenøkkelen under matta, i blomsterpotta eller på en bjelke helt inntil inngangsdøra.

– Vi tror dette er ganske vanlig og at folk rett og slett er litt naive når det gjelder sjansen for et innbrudd på hytta. Men tyvene kjenner til gjemmestedene – og vil lete der.

I forsikringsvilkårene står det at du må sørge for at hyttedører og vinduer er låst, og at nøkkelen skal oppbevares utilgjengelig for uvedkommende, sier Fred Nilsen.  Nøkkel som er gjemt, oppfyller ikke dette kravet. Hvis tyven har brukt en gjemt nøkkel vil erstatningen avkortes ganske betydelig, sier Fred Nilsen. Sørg heller for å ha flere nøkler slik at alle som bruker hytta har en hver. Da blir det ikke behov for å gjemme ekstranøkkelen utenfor hytteinngangen.

Ha en god og sikker påskefeiring!