Byttet russebuss med tandemsykkel

Kulturtalentet Anna Sonstad og venninnene hennes droppet russebuss, og gikk for et mer originalt fremkomstmiddel da de planla russetiden. Slik sparte de både penger og miljøet.

Det er ikke bare norske flagg, folk i bunad og svevende heliumballonger du vil se på 17. mai – røde, blå og sorte russebukser setter også farge på feiringen.

I Trondheim sentrum vil du kanskje også se en fargerik tandemsykkel med tre russejenter fare forbi. Det finnes nemlig 18-åringer som ikke ønsker å bruke opp sparepengene sine på høylytte russebusser og uante mengder russeutstyr.

– Jeg og to venninner bestemte oss for å gjøre noe annerledes, så vi gikk sammen og kjøpte en tandemsykkel. Det er jo ikke en sterk tradisjon for å ha russebuss i Trondheim, og det er jeg veldig glad for, sier fiolinisten og kulturtalentet Anna Sonstad.

Lærer å spare gjennom russefeiringa

Mange foreldre frustrerer seg over ungdom som svir av tusenvis av kroner på klær og utstyr som kun skal brukes i drøye tre uker. Privatøkonom i SpareBank 1 SMN, Endre Jo Reite, er på sin side positiv til russetiden, og ser på den som en god økonomiskole for ungdommen.

– Jeg er veldig positiv til russ og russefeiring. Dette er tiden mange ungdommer får en oppvåkning når det kommer til økonomi – og det er viktig kunnskap de tar med seg videre inn i voksenlivet, sier han.

Russetiden er nemlig en milepæl i livet til mange ungdommer, og grunnen til at de jobbet de ekstra kveldsvaktene på Rema 1000, eller lot være å kjøpe seg den nye telefonen de ønsket seg i januar.

– Selv om formålet og hva du sparer penger til endrer seg senere i livet, er det nyttig for ungdommen å sette seg økonomiske mål, enten de sparer til russebukse, sykkel eller russebuss. Er det noen som har jobbet ekstra hardt for å spare penger, er det jo russ, sier Reite.

Russetiden er ikke det viktigste i livet

Anna studerer ved musikklinja på Trondheim Katedralskole og er en av dem som i år ble tildelt et talentstipend på 20 000 kroner fra SpareBank 1 SMN. Men selv med litt ekstra penger på konto, planla hun aldri å bruke mer enn nødvendig på russefeiringen.

Kulturtalentet Anna har en god plan for russetia

– Med utstyr som russebukse og lue, en tur til Åre, og tandemsykkelen bruker jeg rundt 6 000 kroner på russetiden. Pluss mat, sier talentet.

Pengene hun fikk gjennom talentstipendet skal utelukkende gå til en ny bue til fiolinen. Det er nemlig der fremtiden hennes ligger.

– Drømmen er å bli profesjonell musiker. Russetiden er ikke høydepunktet i livet, så jeg vurderte aldri å bruke stipendpengene på den.

Står bedre rustet senere

Utgiftene du kan forutse er mange,som klær, billetter til arrangementer, og russebuss. Men russetiden inneholder også en rekke kostnader du ikke kan planlegge like godt, som for eksempel mat og drikke.

– Ungdommen begynner ferden mot å bli økonomifornuftige voksne, ved å få et crash-kurs i budsjett og finne ut hva ting koster. Jeg mener ungdom står bedre rustet til studenttilværelsen etter å ha vært russ, sier Reite.

Vi har utført en uformell spørreundersøkelse SpareBank 1 SMN blant trøndersk ungdom. Den viser at 42 % av de spurte anslår å bruke mindre enn 10 000 kroner på russetiden. I tillegg sier 59 % at de har blitt mer bevisst på hva ting koster.

HHer finner du gode tips til hvordan du kan få god studentøkonomi