Foto: Nadia Frantsen

Slik skal STARMUS-festivalen inspirere barn og unge

Foto: Nadia Frantsen

Festivalprogrammet til STARMUS er skapt for å inspirere, og du trenger ikke ha festivalpass for å oppleve spennende ting denne uken. Her har vi plukket ut våre favoritter til hva du og familien bør få med dere.

18.– 23. juni 2017 kommer en imponerende samling vitenskapsfolk, forskere, astronauter, samfunnsvitere, politikere, forfattere, formidlere og musikere til Trondheim, for å delta på det som har blitt kalt verdens mest ambisiøse vitenskapsfestival. Som hovedsamarbeidspartner til STARMUS, er vi glad for å sette Trondheim på kartet som teknologihovedstad. Men vi er kanskje enda mer stolt av å bidra til en festival som tar barn og unge på alvor.

Selve hovedkonferansen foregår i Trondheim Spektrum, med et voksent festivalpublikum, men byen blir også fylt av aktiviteter for barn og unge – hvorav mye er helt gratis.

Her har vi plukket ut noen av våre favoritter:

Fysikkshow med Selda

Vi i SpareBank 1 SMN ønsker å inspirere barn og unge, slik at de i fremtiden kan utvikle nye muligheter for vår region. For oss handler STARMUS om å spre kunnskap og skape forbilder. Derfor har vi invitert Selda Ekiz til å holde et forrykende fysikkshow på Torget. Du kjenner henne sikkert som programleder i Newton, Påskemorgen og Anno, men hun er også fysiker – og kaller seg selv «edutainer». Hun gir oss smakebiter fra fysikkens verden, med eksplosjoner, flammer, vann, røyk og smell.
https://www.facebook.com/events/1915469148690506

Konsert med Adrees

STARMUS handler ikke bare om vitenskap, men også kunst og kultur. Derfor vil mange artister opptre denne uken, og vi gleder oss spesielt til konserten med 16 år gamle Adrees, som ble kjent gjennom TV-programmet The Stream i fjor. Han har et helt unikt utrykk på scenen, og tar publikum med storm fra første akkord. Adrees er en del av inspirasjonsteamet til Eiendomsmegler 1, og på STARMUS vil han også kunne inspirere deg og ungdommene i familien.
https://www.ntnu.no/starmus2017/event/stjerneskudd-konsert-med-adrees/

Opplev luften i verdens mest forurensede byer

I Festningsparken kan du gå inn i seks kupler, og sniffe inn luften fra storbyene London, Sao Paolo, Kairo, Beijing og New Dehli, i tillegg til Trondheim. Opplev forurensningen som millioner av mennesker daglig må tåle, og sammenlign med Trondheims dufter av fjord, skog og blomster.
https://www.ntnu.no/starmus2017/event/pollution-pods/

STARMUS på biblioteket

Både på Vitenskapssenteret, museer og bibilioteket vil det være egne STARMUS-program denne uken. På Trondheim Folkebibliotek kan du blant annet oppleve forestillingen «Førstemann som pissa på månen». Du kan lære om eksperimenter du MÅ gjøre hjemme, det blir lesestund for de minste, og på folkeverkstedet kan du lage robotkunst.

Møt ekte astronauter

På Verdensromdagen på Torvscenen kommer to ekte astronauter som skal fortelle om hvordan det er å gå på Månen og sveve i verdensrommet! Charlie Duke er en amerikansk astronaut som gikk på Månen under Apollo 16-ekspedisjonen. Christer Fuglesang er en svensk astronaut og fysiker og var den første svensken i verdensrommet.
https://www.ntnu.no/starmus2017/event/mot-ekte-astronauter-charlie-duke-og-christer-fuglesang/

Se, prøv, hør!

Tirsdag til torsdag blir Torget fylt av telt og aktiviteter der du blant annet kan forsøke deg som oppfinner, lage nye ruter for klinkekule-labyrinten, se hva som er inni kroppen og teste VR-briller. Aktivitetene skjer samtidig som et fyldig program på Torvscenen, og parallelt med Martnan, så her er det bare å ta med seg familien på en annerledes og morsom bytur.

Her finner du flere arrangementer som er familievennlige:

https://www.ntnu.no/starmus2017/event-list/#categorized_events_familyfriendly

Hele festivalprogrammet:

https://www.ntnu.no/starmus2017/