Charlotte råder gründere til å leke mer

Alt som er «umulig» er mulig. Det er det viktigste budskapet 25-åringen har tatt med seg fra Starmus.

– Åh! Jeg synes det er kjempeinspirerende å være her, sier Charlotte Sørensen.

SpareBank 1 SMN møter henne i Trondheim Spektrum, i en kort pause mellom de stjernespekkede foredragene på vitenskapsfestivalen Starmus.

– For det første er det inspirerende at det kommer så mange kunnskapsrike folk hit til Trondheim og Starmus, men det er også utrolig spennende å høre historien de forteller.

Inspirert av måneastronautene

I april vant Charlotte SpareBank 1 SMN Talentstipend.

Charlotte er daglig leder og medgründer i Voico, som utvikler telefonhodesett som demper stemmer. Hun fikk tidligere i år SpareBank 1 SMN Talentstipend innen kategorien Næring. I tillegg til å lede Voicos investorjakt, jobber hun som prosjektleder ved NTNUs Entreprenørskole.

Charlotte sin vitenskapsinteresse startet for mange år siden, da hun var barn, og besøkte Houston Space Center i Texas.

– Pappa jobbet som jagerflypilot, og tok meg med dit en av gangene vi var på besøk. Jeg husker at jeg sto der med store øyne, og så på astronautene. Det var et øyeblikk jeg aldri glemmer.

Målet Charlotte jobber for nå, er at Voico blir en så stor suksess at det vil sette Trondheim på kartet for sitt akustikk- og lydkanselleringsmiljø.

– Jeg jobber selv i en oppstartbedrift, og vi har hårete mål på teknologiutviklingen. Derfor blir jeg veldig inspirert av å høre astronautene sine historier. De dro til månen, et prosjekt som den gang ble ansett som «umulig». Og nå skal de reise et hakk videre, til Mars.

Ikke bare jobb bak pulten

Da vi møtte Charlotte på Starmus, hadde hun akkurat hørt på en samtale mellom tre månevandrere, deriblant Buzz Aldrin, som var andremann på månen etter Neil Armstrong.

– Jeg liker innstillingen hans: «Get your ass to Mars!». Vitenskapsstjernene som er her på Starmus, er levende bevis på at vi må tørre å tro på at det umulige er mulig.

Selv har hun også et råd til gründere og andre med skapertrang:

– Man skal ikke bare være profesjonell eller jobbe bak pulten sin hele dagen. Jeg liker ideen om at man skal leke litt, og være litt barnslig. Da tror jeg man får de kreative ideene mye bedre frem.

Gøran Steffensen, ass. banksjef i SpareBank 1 SMN, treffer jevnlig på unge gründere gjennom sin jobb mot oppstartsbedrifter i Trondheim. Han mener i likhet med Charlotte at det er mye inspirasjon å hente på å lytte til andre som har turt å tenke stort.

– Jeg håper byens innovasjonsmiljø har fått en liten boost av at så mange store vitenskapsfolk har vært her og delt sine funn og tanker om fremtiden. Som hovedsamarbeidspartner til Starmus, har vi i SpareBank 1 SMN vært opptatt av at festivalen skal bidra både til å støtte oppunder NTNU, styrke teknologihovedstaden og inspirere unge til å tenke nye, spennende tanker.

Vitenskapsformidler Neil deGrasse Tyson (til høyre) i samtale med tre månevandrere; Harrison Schmitt, Charles Duke og Buzz Aldrin via Skype.
Foto: Max Alexander / Starmus

Her kan du også la deg inspirere  – se opptak av samtalen med månevandrerne på Starmus.