Sommerferietips: Norgesferie til stor glede og en billig penge

Vårt lille land har så umåtelig mye å by på – og det ER mulig å få til en spennende, innholdsrik og økonomisk Norgesferie.

Norge er et populært reisemål for både nordmenn og utlendinger i sommer. Bruker du bilen, blir ikke nødvendigvis reiseutgiftene særlig høye. Og legger du en plan for mat og overnatting kan du oppleve landet vårt til en overkommelig penge.

Vårt lille land

Ønsker du inspirasjon til hvor du kan reise og hva du kan oppleve i Norge har visitnorway.no, ut.no og Den Norske Turistforening fine nettsider. Der kan du lett finne mange spennende attraksjoner, aktiviteter og spektakulære steder landet rundt som garantert gir flotte opplevelser for små og store.

Hvordan spare penger på mat?

Man kan spare mye på å gjøre enkle grep, som for eksempel å droppe dyr kjøperast på bensinstasjonen eller veikroa, til fordel for en kjølebag med selvlaget niste. Har man ikke plass til kjølebag, så er det mange typer mat man får kjøpt på butikken som fint tåler romtemperatur over tid.

Middag kan enkelt forberedes på en av de mange rasteplassene, eller ute i vår frie natur, med primus eller grill. Mange rasteplasser og turområder har også fine griller som kan brukes av alle som besøker stedet.

Med fiskestang i bilen, har du tilgang til et gratis/billig og helferskt matfat. Samtidig er det en hyggelig aktivitet å dele med de du har med deg. Husk bare å sjekk om det er tillatt å fiske der du er, enkelte steder krever fiskekort, og en overtredelse kan gjøre den gratis fisken svært dyr.

Mange gårdsbruk langs veien selger har gårdsutsalg av fine varer til en god pris, og naturen selv har mye gratis å by på. Hva med å få ungene eller partneren til å sanke desserten i form av friske bær, mens du selv griller middagen?

Hvordan spare penger på overnatting?

Overnatting ute er gratis, forfriskende og opplevelsesrikt. Er temperaturen fin så trenger du ikke mye telt, så lenge du finner le og et tørt sted å sove. Lyng og løv gir kroppen et naturlig myk underlag.

Utstyr trenger heller ikke være uoverkommelig. Secondhandbutikker som Fretex er perfekte steder å gjøre kupp på fine turklær og sko i god kvalitet, til en billig pris. Og med mindre du skal på en lengre ekspedisjon, så holder det som oftest med et vanlig telt. Er du ute etter et litt proffere telt, så er det lurt å google seg frem til hvem som selger det billigst, og å holde øynene oppe på Finn.no og kjøpe/selge-grupper på Facebook. Det samme gjelder soveposer.

En annen måte å gjøre det på er å besøke familie og venner på turen. Det er noe som virkelig gjør at overnattingsutgiftene synker, samtidig som hyggen og kosen bare blir enda bedre.

Det er også verdt å ordne seg tilgang til Turistforeningens hytter. Medlemskontigent og depositum for en hyttenøkkel er en lav pris å betale for å ha tilgang til hundrevis av hytter rundt om i hele Norge. Vi anbefaler medlemsskap hos vår fantastiske samarbeidspartner Trondhjems Turistforening.

Opplevelser og aktiviteter

Naturen er en fornøyelsespark i seg selv, og de fleste av oss trives godt med å være ute i vakre omgivelser. Allikevel kan den bli enda mer interessant om man har med seg bøker (eller apper/nettsider) hvor man kan slå opp dyre, -fugle- og plantearter. Kanskje er det også en eller flere spennende historier om stedet, om hvorfor det heter noe, eller om noen som har vært der?

Mange turlag har laget naturstier, rebusløyper, og andre severdigheter som kan være gøy å besøke. Mange steder finner man også åpne gårder hvor man kan lære om og kose med dyr. Strender og tjern med badetårn og vanntrampoliner finnes også rundt om kring. Og veldig mye er gratis.

Vil man besøke tettsteder så er det veldig mange som arrangerer martnaer og «dager» om sommeren. Det kan være gøy for hele familien, og man må ikke på død og liv legge igjen særlig mye penger.

Seks ekstratips til Norgesferien

  1. Ha overkommelige mål – ta deg tid til å nyte turen. Det er heller ikke sikkert at dere må kjøre så langt for å finne det dere leter etter.
  2. Husk reiseforsikringen. Gir deg hjelp og økonomisk trygghet om uhellet skulle være ute.
  3. Ha en plan for hvordan du skal løse potensielle utgiftsfeller som mat, aktiviteter og overnatting.
  4. Med mobilbank og BankID på mobil har du full oversikt over økonomien – uansett hvor du er.
  5. a med deg minimum to kort, og oppbevar dem på forskjellige steder. Om det ene skulle gå tapt eller bli ødelagt, så har du et i reserve.

Det aller viktigste med en ferie er at man får tid sammen, uansett om det er kortreist eller langveis fra, to dager eller fire uker 🙂 God sommer!