Planetariet: Arnfinn utenfor Vitensenteret (002) 16x9

Planetariet: Den nye oppdagelsesarenaen for både barn og næringsliv i Trondheim

Snart kan skoleklasser dra til Mars uten å forlate Trondheim, og teknologibedrifter utvikle spektakulær, verdensledende teknologi midt i sentrum. Vitensenteret åpner nemlig det nye planetariet, landets aller første 360-graders 3D multimediasenter.

I begynnelsen av juli begynner nysgjerrige gjester å strømme til det som skal bli Trondheims nye turistattraksjon så vel som forskningsarena. For planetariet er ikke lenger bare et sted hvor du kan se stjerner og planeter. Med 3D, 360-graders visninger, VR (virtual reality) og interaktivitet blir mulighetene uendelige.

– Ja, det blir et fantastisk planetarium. Men det blir også en arena for eventyrlige filmvisninger, spektakulære produktlanseringer, og fremtidsrettet forskning, for å nevne noe, sier Arnfinn Stendahl Rokne, direktør på Vitensenteret.

Oppslukende opplevelser på planetariet

Hovedmålet er likevel å bidra til Vitensenterets mål om å styrke realfagsinteressen til barn og familier. Planetariet skal være et sted der du kan møte, utforske og oppleve teknologihovedstaden Trondheim.

– Det beste er at vi med VR og 3D kan få folk til å føle at de er et annet sted. Når skoleklassene kommer på besøk, kan vi ta dem med på tur til den internasjonale romstasjonen, eller inn på en operasjonssal. Vi skaper en oppslukende opplevelse, med ordentlig «WOW»-effekt, sier Arnfinn.

Selv om planetariet enda ikke har åpnet, har han tydelige drømmer om hva de kan få til i fremtiden:

– Se for deg at du kan gå inn i en verden og interagere med 3D-objekter, og hvor engasjerende og lærerikt det kan være. Eller verdens kuleste PowerPoint, der teksten og bildene svever rundt deg. I tillegg jobber trondheimsfirmaet Ablemagic med å skanne tegninger og gjøre dem levende i 3D. Om barna tegner en romrakett, drømmer jeg om at vi skal få den til å fly rundt i rommet.

Spleiselag blant næringslivet og private aktører

Det ambisiøse prosjektet for å få på plass et planetarium i byen startet i 2010. Pengene til prosjektet har siden da kommet gjennom et større spleiselag. Noe som viser at sammen får man ting til å skje.

– Blant annet har vi solgt setene til bedrifter og private, som får en navneplakett på stolen de kjøper. De får også vissheten om at de bidrar til å gjøre Trondheim til en sterk kunnskaps- og teknologiby. Til nå har vi solgt 30 seter, og det er gøy å se hvor mange som engasjerer seg. Men det er enda ledige plasser, så du kan fortsatt slå til, sier Arnfinn.

Arnstein Hellem er leder for næring i SpareBank 1 SMN og styremedlem i Vitensenteret. Han har vært ivrig for å få med aktører på spleiselaget, og er begeistret over hvilken betydning planetariet kan få for byen:

– Når Trondheim skal bli en viktig teknologiby i norsk, europeisk og etterhvert global sammenheng, vil planetariet være en enestående arena for forskning og læring. Vi kan forske frem ny teknologi, og få barn og unge interesserte i realfag. Derfor tror jeg planetariet vil spille en sentral rolle i Trondheims fremtid, sier han.

SpareBank 1 SMN er blant dem som har bidratt i et spleiselag for å få finansiert planetariet, sammen med privatpersoner og aktører i det lokale næringslivet. Vi har over tid samarbeidet med aktører som Technoport, Makers faire, Work-Work, NTNU Accel, START NTNU og Ungt Entreprenørskap for å bidra til næringsutvikling og innovasjon i teknologihovedstaden Trondheim og regionen vi er en del av.