Derfor skal du ta med barna til Stiklestad

Skumle slagscener, eller spenning og lek der man kan få sneket inn litt kulturhistorie til sine håpefulle? 

Mange tar med seg familien på attraksjoner som Hunderfossen, Tusenfryd og Legoland i sommer. Vårt tips? Spar tid og penger, og legg isteden sommerutflukten til Stiklestad.

Vi tok en prat med Ingegerd Eggen ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter, for å lære mer om hva Stiklestad har å tilby barnefamilier. Her er noe av det man kan oppleve med barna på Stiklestad i sommer:

Vær viking for en dag
På middelaldergården Stiklastadir får du oppleve hvordan folk levde i middelalderen. Her får også barna kle seg ut og bli ekte vikingbarn med vikingklær, hjelm, sverd og skjold.

Få høre hva som skjer når trellen Rig-Sturla er hjemme alene på gården
I denne dramatiserte fortellerstunden får barna høre fortellingen om trellen som blir lurt til å prøve på seg høvdingens medaljong. Da skjer det mystiske ting!

Vær med å leke «Slaget på Stiklestad»
Velg om du vil være med i Bondehæren eller Kongshæren, og bli med å leke slaget sammen med andre barn og Stiklestad sine guider. Ett av barna får også være kongen, som dør over steinen, så her er det duket for stor spenning både for dem som ser på og dem som vil være med på leken.

Masse aktiviteter for dem som vil «prøve selv»
Det finnes masse spennende aktiviteter, som bueskyting, øksekasting, man kan sy sin egen skinnpung eller leke i den arkeologiske sandkassen. Under Olsokdagene er det også et middelaldermarked, og mange morsomme aktiviteter som konserter, teaterverksted og forestillinger.

Ingen aldersgrense på «Slaget om Heilag Olav»
Sist men ikke minst, er slaget et høydepunkt for mange. Litt dramatikk er det selvsagt når kongshæren entrer tunet, og tar folket på gården til fange, men Ingegerd Eggen mener det er ingen grunn til å la barna bli igjen hjemme.

– På generalprøven satt jeg rett bak en gutt i femårsalderen, og fikk se hvordan han lot seg fascinere av de store scenene med masse hester, slossing og dansing, forteller hun. Hun legger til at det selvsagt er foreldre som kjenner sine barn best, men at erfaringen er at slaget engasjerer ned i ung alder, og i hvert fall passer for barn ned i skolealder.

Kanskje er sommermyggen på Stiklestad vel så skummel som forestillingen når det kommer til stykket, så et lite tips til slutt er å ta med myggspray 🙂

Relevant for dagens unge

Ingegerd Eggen forteller at man på Stiklestad nå arbeider mye mot tusenårsjubileet i 2030.

– Vi er opptatt av å tenke på hva vil det si å være norsk, både med tanke på identitet og verdier, i fortid og fremtid og nåtid. Da er vi nødt til å evne å være relevant for dagens unge, som er voksen i 2030, sier hun.

Det er mange barnehager og skoleklasser som besøker Stiklestad året rundt, og Ingegerd forteller at de blir fascinert av historien og at det skjedde akkurat her.

– Vi opplever at både vikingtiden og det litt mystiske rundt skikkelsen Olav den hellige appellerer. Samtidig er vi opptatt av å tilpasse, og følge med i tiden for å kunne være relevant, sier hun.

Stolt samarbeidspartner

Stiklestad nasjonale kultursenter er ett av mange formål som mottar støtte fra SpareBank 1 SMN sitt gavefond.

– Stiklestad forvalter vår nasjonale historiske arv, og har et ansvar for å gjøre den aktuell og tilgjengelig i vår moderne tid. Vi er stolte av å kunne være samarbeidspartner for dette viktige arbeidet sier konsernbanksjef Eli Arnstad, som leder bankens gavearbeid.

Eli Arnstad peker videre på at Stiklestad er en av de største og viktigste samlingspunktene i vår region, med sine over 120.000 besøkende gjennom året.

– Her møtes fortid og nåtid, tradisjon og nyskaping, profesjonelle og amatører.  Vi har et hjerte for Stiklestad og den store betydningen dette stedet har for så mange, sier hun.

Stiklestadsommer pågår til og med 13. august. Denne uken (24. -30. juli) pågår også Olsokdagene på Stiklestad, med Spelet om Heilag Olav som et høydepunkt for mange, også barnefamilier.