JazZtipendiat til The MaxX

Han hadde aldri hørt om Trondheim. Nå har byens musikkmiljø og vennskapene som skaptes der, gitt Oscar og kompisene SpareBank 1 SMN JazZtipendiat. 

SpareBank 1 SMN JazZtipendiat for 2017-2018 ble under Moldejazz sin andre festivaldag tildelt Petter Kraft, Tomas Järmyr og Oscar Grönberg for prosjektet «Trondheim Jazzorkester og The MaxX».

Prisen har en verdi på 1 million kroner, og skal brukes til å skrive ny musikk til Trondheim Jazz Orchestra.

Vi møter de tre prisvinnerne noen dager i forkant av utdelingen på Moldejazz, på Bunker 18 der de har øvingsrom. De møttes på folkehøgskole og flyttet til Trondheim for 8-9 år siden for å gå på jazzlinja på NTNU.

En slags lekestue med gode venner

– Det å få en sånn pris med to av mine beste venner er utrolig fint, sier Petter Kraft.

The MaxX beskriver seg selv som en trio med gode venner som har kjent hverandre lenge.

– For fire-fem år siden ville vi spille noe mer enn bare jazzmusikk, og startet The MaxX. Vi begynte å skrive riff-basert mer rocka-låter. Det er en slags lekestue der vi kan gjøre alt det vi kanskje ikke får utløp for i alt det andre vi holder på med, forteller Oscar Grönberg.

Gjennom bandprosjekter som Megalodon Collective, Team Hegdal, Hanna Paulsberg Concept, Doffs Poi, Yodok og nå sist også Motorpsycho, har de tatt norsk jazz (og rock) til nye uttrykk. De har alle vært med i tidligere prosjekter i Trondheim Jazzorkester.

Stipendiatene vil bruke sin trio The MaxX som utgangspunkt for sitt prosjekt med Trondheim Jazzorkester. Trioen er vanskelig å plassere rent sjangermessig, men de beskriver musikken selv som «… catchy riff-baserad jazz-rock, med en konstant skiftande rytmisk karaktär».

– Det betyr masse for oss å få dette stipendet, sier Petter Kraft.

Han forteller at trioen skal bruke pengene på å involvere alle musikerne de ønsker seg til sin versjon av Trondheim Jazzorkester, og gjøre det så stort og bra som mulig.

Har aldri spilt utenfor Trondheim

– Vi vil spille den musikken vi gjør, men i større skala. Det er allerede mye energi i bandet, men å kunne spre den ut på ti musikere kommer til å bli utrolig kult. Det blir enda mer lek og energi.

Selv om de tre er travle musikere har The MaxX aldri spilt utenfor Trondheim.

– Det blir fint å komme seg ut på turné og vise Norge og verden hva slags musikk vi spiller.

De nærmere ti årene i Trondheim har satt sitt preg på de tre svenskene.

– Trondheim har en åpenhet for å eksperimentere utenfor jazzens tradisjonelle rammer og blande inn andre musikalske sjangere og elementer. Og mye bra musikk jeg har hørt på har kommet fra Trondheim. Det var et utrolig bra valg å komme hit, forteller Tomas Järmyr.

– Jeg har fått enormt mye ressurser i forhold til bra folk å spille med, i et lite men produktivt miljø. Det passer meg ekstremt godt, sier han.

Råder unge til å finne sin greie

Når vi spør hvor de finner motivasjon til å jobbe med musikken, trenger ikke Grönberg betenkningstid.

– Det som motiverer meg er en grenseløs kjærlighet til musikken. Det tar aldri slutt. Man kan alltid finne en ny måte å spille noe på, eller en ny måte å gjøre noe på, det tar aldri slutt. Det motiverer meg, sier han.

Og han har et råd til andre som ønsker å følge drømmen.

– Gjør det! Gjør din greie. Ikke prøv å passe inn. Om du ikke passer inn der du bor, så finnes det et annet sted du passer inn. Sånn som vi, som kom hit. Jeg hadde aldri hørt om Trondheim da jeg var 18 år. Nå er jeg her.

En fantastisk mulighet

Midtnorsk Jazzsenter, Moldejazz, SpareBank1 SMN og Talent Norge står bak det årlige stipendet, som gir vinneren mulighet til å håndplukke egne musikere og utvikle et eget verk. Foruten premieren på Moldejazz 2018, vil prosjektet bli presentert på Victoria – Nasjonal Jazzscene, Dokkhuset Scene, Umeå Jazzfestival og Jazztopad festivalen i Wroclaw, Polen. Alt i løpet av høsten 2018.

– Å få dette stipendet betyr at vi kan teste masse nye muligheter og se hvilket sted musikken kan gå. Reint instrumentelt har vi veldig mange muligheter og uttrykksmessig har vi også mange veier å gå. Det er en fantastisk mulighet, som vi er veldig glade for, avslutter Grönberg.

«Trondheim Jazzorkester og The MaxX» urfremføres på Moldejazz 2018.

 

FAKTA:

  • Petter Kraft (f. 1988) er fra Skåne og bosatt i Trondheim siden 2011, hvor han har tatt bachelor- og mastergrad i utøvende musikk på NTNU Jazzlinja i 2011-16.
  • Tomas Järmyr (f. 1987) er fra Gävle og bosatt i Trondheim siden 2008, hvor han har tatt bachelorgrad i utøvende musikk på NTNU Jazzlinja i 2008-11.
  • Oscar Grönberg (f. 1987) er fra Skåne og bosatt i Trondheim siden 2008 hvor han har tatt bachelor- og mastergrad i utøvende musikk på NTNU Jazzlinja i 2008-14.
  • Trondheim Jazzorkester arbeider på prosjektbasis, og framfører i hovedsak bestillingsverk av utvalgte komponister. Blant annet Chick Corea, Joshua Redman, Pat Metheny med flere.